„Méra több mint egy fesztivál”– idén a lengyelországi Pannonica Festival-ra is egyenes utat ígér

Újításokkal, baráti jellegű fesztiválközi kapcsolatrendszerrel és közösségi alkotási folyamattal dobbant az idei Méra Világzenei Csűrfesztivál, amely immár negyedik alkalommal csábítja maga köré a multikulturális, folklórt imádó közeget augusztus 1-5. között – tudtuk meg a szervezőktől szerda délelőtt a kolozsvári székhelyű Erdélyi Néprajzi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Varga Zoltán László és Bethlendi András főszervezők elmondták, „a világot akarják bemutatni Kalotaszegnek, Kalotaszeget pedig a világnak”.

Ahhoz, hogy Kalotaszeget megismerhesse a nagyvilág, sokszínű zenei palettával rukkolnak elő: többek között izraeli, mexikói, roma, román, szamaritánus, latin zenei stílust képviselő együttesek lépnek színpadra, akik aztán az ars poetica-nak megfelelően viszik tovább a falu hírét a világ legkülönlegesebb zugaiba.

„Erős koncerttel kezdünk, és keménnyel zárunk” – hangsúlyozták a szervezők, akik a magyar fellépők soraiba is ismert és elismert zenekarokat kértek fel, így a fesztivált a Kossuth-díjas Csík Zenekar nyitja és a világhírű, speciális, rock’n’roll-t és népzenét egyesítő Ferenczi György és a Rackajam zárja. A négy nap alatt pedig számos magyar és más nemzetiségű együttes biztosítja a már megszokott, családias-folkos hangulatot.

Minden korosztálynak szól a mese, a talpalávaló és az ének

A családias hangulat megtartását az idei fesztiválon is korlátozott számú részvétellel igyekeznek biztosítani, így ezer jegyet ajánlanak fel az érdeklődőknek, remélve, hogy az összetartozás élménye mellett a minőségi zenei élmény is kialakul a kis közösségben. A bérletek ára jelenleg 129 lej, és várhatóan a továbbiakban sem emelkedik, ugyanis a beígért jegyáremelésig nagy valószínűséggel mind elfogynak a bérletek.

A közösségi alkotási folyamat, valamint a 200 lej értékű támogató jegyek arra szolgálnak, hogy a helyi táncegyüttes próbatermét felújíthassák a befolyt összegekből, ugyanis a fesztivál, miután tavaly 1 080 lej értékben gyűjtött adományokat a kalotaszegi táncos fiatalok támogatására, idén 11 000 lejt szeretne felajánlani a fesztivál bevételeiből és az összegyűjtött adományokból a Mérai Cifra Táncegyüttes próbatermének felújítására. A közösségi alkotás pedig egy régi álom megvalósítása, és nagy újítás a fesztivált illetően: egy szövőasszony segítségével a fesztiválozók beülhetnek a szövőszék elé és szőhetnek pár sort abba a sálba, amelyet aztán naponta elárvereznek.

A tavalyihoz hasonlóan az idei nyáron is több helyszínre terjed ki a fesztivál: a gyermekprogramok a Csűrfiában, a koncertek a központi helyszínen, azaz a Szarkateleken zajlanak majd. A gyümölcsös nyugalomzónaként, a templom a visszafogott koncertek helyszínéül, a kultúrotthon pedig különböző kísérőprogramok tereként szolgál. Mivel családbarát fesztivál, játszóház, néptánc- és népdaloktatás, filmvetítések, tárlatvezetések, mesemondás és beszélgetések várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

DJ-k helyett, erdélyi táncház, interkontinentális jam-session, világhírű együttesek

Méra nem összművészeti fesztivál, hanem világzenei csűrfesztivál, ahol minden kísérőprogram ezer szállal kapcsolódik az aktuális fellépőkhöz, Mérához és Kalotaszeghez – hangsúlyozták a szervezők, akik a népdaloktatást, a néptáncversenyt és a prímásversenyt a kalotaszegi kultúra népszerűsítő programjaiként határozták meg. A prímások egy szabadon választott és egy előre megadott dallal nyűgözhetik le a közönséget, a Hagyományok Háza jóvoltából az idei fesztiválon 7 ezer lejes fődíjért cserébe. A népdaloktatás során pedig helyi cigány és magyar zenészek tanítják meg kedvenceiket a kisközönségnek, hogy azok minél gazdagabban térhessenek haza a négy napos folkhangulat után.

Mivel Mérában nem az elmúlt évek, hanem az elmúlt évezredek legnagyobb slágerei szólnak, a szervezők a nemzetközi fellépőket is aszerint válogatták össze, hogy általuk az erdélyi kisközösség a világzene nagy slágereit is megismerhesse. Ebből kifolyólag  csütörtöki nyitókoncertként a Kjartan & Hét Hat Clubot hallgathatják, amelynek két frontembere évekkel ezelőtt Kalotaszegen ismerkedett meg, és azóta járja a világot, az erdélyi román-magyar, balkáni cigányzenét népszerűsítve. Ugyancsak csütörtökön egy igazi egzotikummal is találkozhatnak a fesztiválozók: az Izraelből érkező Sofi Tsedaka & The Baladisszal, amelynek frontembere a nagy bibliai személyiségek anyanyelvén, a szamaritánus nyelven énekel. Pénteken a Trei Parale Ezüst Medve-díjas román zenekar is fellép és havasalföldi, 19. század eleji ottomán hatású zenét játszva idézi meg a törökjárás óta feledésbe merült zenei világot. Szombaton a Near East Collective közel-kelet zenéjével kápráztatja el a közönséget, az ázsiai, isztambuli zenei világot felelevenítve. Szintén szombaton a Vassvik zenekar Európa máig fennmaradt, legrégebbi zenei műfaját sámánisztikus, eredeti formájában adja vissza Erdélyben először, a Sirani Guevara, a legtávolabbról érkező együttes, latin-amerikai, mexikói, spanyol zenével nyűgözi le a hallgatóságot. Vasárnap pedig az európai világzenei közeg egyik legnagyobb sztárja, a Dikanda lép színpadra.

Az idei év magasra tett mércéjét még erőteljesebb hatásúvá teszi a fesztivál legnagyobb újítása: a „Méra több mint egy fesztivál” szlogen az idei nyáron ugyanis gyakorlatba ültetődik, méghozzá úgy, hogy a megvásárolt fesztiváljeggyel együtt a lengyelországi, nemzetközileg elismert, világhírű Pannonica Fesztiválra is kiváltják belépőjüket a hazai fesztiválozók. Így két legyet üthetnek egy csapásra, és a kisfesztiválként meghatározott Mérát hirtelen megkétszerezhetik a szórakozni vágyók.

A fesztiválra taxival, fesztiválbusszal, megszokott buszjáratokkal és vonattal is kijuthatnak a szórakozni vágyók, szállást pedig a helyiek portáinál és a sátorhelyek lefoglalásával is szerezhetnek. 
A részletes program július 1-től olvasható a fesztivál honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?