Visszatért hazájába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Visszatért Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az őt szállító gép vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren.

A Podeda légitársaság gépének a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták. A rendőrség Vnukovóban, ahol több száz ellenéki gyűlt össze a politikus fogadására, őrizetbe vett több tucat aktivistát. A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, Moszkvába készülő aktivistát és újságírót.

Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Mint ismert, tavaly augusztus 20-án a Tomszkból Moszkvába vezető repülőút alatt Navalnij megbetegedett, és az Omszki 1. Sürgősségi Városi Klinikára szállították, így a gépnek Omszkban kényszerleszállást kellett végrehajtania. Állapota a gépen hirtelen sokat romlott, ás a kikerült felvételek szerint a körülötte lévők köré gyűltek, és hangosan sírtak.

A kórház szerint stabil, de súlyos állapotban volt, és rögtön azután, hogy elkezdtek hírek terjedni a mérgezésről, a kórház helyettes orvosi vezetője azt mondta az újságíróknak, „a mérgezés egy lehetőség a sok közül”, melyeket számításba kell venni. Később bizonyítékokat találtak arra, hogy Navalnijt anti-kolinészterázzal mérgezték meg. A politikust hosszú ideig Németországban kezelték.  

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?