banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nem szokványos kéréssel állt elő a Németországban lábadozó Alekszej Navalnij

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus hétfőn felszólította Oroszországot, hogy adja át azokat a ruháit, amelyeket életveszélyes rosszullétekor viselt.

A Németországban lábadozó Navalnij ezt honlapján tudatta.

 

„Mielőtt megengedték volna (az orosz hatóságok), hogy Németországba vigyenek, leszedték rólam az összes ruhámat, és teljesen meztelenül küldtek tovább. Tekintettel arra, hogy Novicsok idegmérget találtak a testemen, és az nagy valószínűséggel érintés révén hat, a ruháim nagyon fontos bizonyítékok. Követelem, hogy öltözékemet körültekintőn tegyék műanyagzsákba, és juttassák nekem vissza” – írta.

Az orosz belügyminisztérium szibériai közlekedési parancsnoksága hétfőn közölte, hogy folytatódik az előzetes vizsgálat Navalnij „kórházba kerülésének” ügyében. Ennek keretében mintegy 200 embert kihallgattak, akik kapcsolatba léptek a politikussal, tanúi voltak tomszki és Tomszk megyei tartózkodásának, valamint utastársai voltak a repülőgépen. Vizsgálják a médiában és az interneten megjelent videofelvételeket, kommentárokat és interjúkat, amelyek a "történtekkel" kapcsolatos verziókat tartamaznak.

Omszk megye egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a politikus ruháit a nyomozás rendelkezésére bocsátották.

Navalnij egyébként bejegyzésében rámutatott, hogy az előzetes vizsgálatnak a törvény által előírt 30 napos határideje lejárt. A TASZSZ hírügynökség ezzel kapcsolatban, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta: az előzetes mindaddig nem fogják lezárni, amíg nem születik eljárási döntés arról, hogy a hatóságok megindítsák-e a büntetőeljárást, vagy ezt visszautasítsák. „Jelen pillanatban nem találtak indokot a büntetőeljárás elindítására" - nyilatkozott az informátor.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án annyira rosszul lett, hogy kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, a gép pedig egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Német közlés szerint három ország laborjaiban - egymástól függetlenül - is kimutatták, hogy Novicsok idegméreg került a 44 éves politikus szervezetébe. Moszkva tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez, és bizonyítékok hiányát emlegetve nem rendelt el bűnügy nyomozást.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?