Navalnij-ügy: az orosz rendőrség részt kíván venni a német nyomozásban

Az orosz rendőrség azzal a kéréssel fordul a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében indítandó nyomozásban - közölte az orosz belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közlekedésrendészeti parancsnoksága.

A közlemény szerint az orosz rendőrség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló európai egyezmény, illetve az orosz büntető törvénykönyv 453. és 454. cikke alapján a német hatóságoknak szóló pótlólagos jogsegélykérést készít elő, miután Navalnij magához tért a kómából. Az ellenzéki politikust Berlin szerint Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, ezzel szemben orosz orvosok szerint nem találtak méreganyagot a szervezetében.

Az előkészületben lévő kérvény értelmében orosz nyomozók és egy szakértő lehetőséget kívánnak kapni arra, hogy jelen legyenek a német orvosok és szakértők által elvégzendő nyomozati cselekményeknél, egyebek között a magyarázatok átadásakor, Ez lehetőséget biztosít a pontosító kérdések feltevésére.

A közlemény szerint folytatódik a Navalnij "kórházi kezelésének" ügyében augusztus 20-án elkezdett előzetes vizsgálat. A közlekedési rendőrség rekonstruálta az ellenzéki politikus és kísérete tomszki és Tomszk megyei tartózkodásának kronológiáját, valamint azt, hogy milyen útvonalon hova utazott, hol tartózkodott, és kikkel érintkezett.

A rendőrség az átvizsgált helyszínek között nevezte meg a Xander Hotelt és annak Velvet éttermét, egy bérlakást, ahol Navalnij a követőivel tartózkodott, és a tomszki repülőtér Bécsi Kávézóját. A hatóságok a politikus hattagú kíséretéből öt embert - Vladlen Loszt, Georgij Alburovot, Ilja Pahomovot, Kira Jarmist és Pavel Zelenszkijt - kikérdeztek. A nagy-britanniai állandó lakhellyel rendelkező Marina Pevcsih augusztus 20-án nem kívánt válaszolni a kérdésekre, 22-én pedig Németországba repült.

A rendőrség dolgozik Pevcsih és azon légiutasok tartózkodási helyének megállapításán, akik Navalnijjal együtt repültek a Tomszk-Moszkva járaton. Keresik továbbá a politikust Moszkvában kezelő orvost és klinikát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki - a szíriai vegyi fegyverek likvidálásának ügyében megtartott - ülésén Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt hangoztatta, hogy a Navalnij-ügy "egy piszkos, megrendezett játékhoz hasonlít", és "akinek az érdekében áll, az tette ezt". Megismételte az orosz álláspontot, hogy Moszkvának nincs indoka bűnügyi nyomozást indítani, mert Oroszországban nem találtak mérget a politikus mintáiban, Németország pedig nem szolgáltatott semmilyen olyan bizonyítékot, amelynek alapján arra lehetne következtetni, hogy szándékos bűncselekmény történt.   Hangsúlyozta, hogy a Berlinhez intézett moszkvai adatkérelem a bűncselekmény lehetőségével kapcsolatban éppen az igazság megállapítását szolgálja.

Kapcsolódók

Kimaradt?