banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Itt mérgezték meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust?

Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki a német laboratórium egy műanyag vizespalackon, amely abból a szállodai szobából származik, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megszállt a tomszki tartózkodása idején - közölte csütörtökön a politikus stábja Navalnij hivatalos Instagram-oldalán.

A poszt szerint a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) Tomszkban maradt tagjai egy ügyvéd társaságában, amint augusztus 20-án hírét vették, hogy a politikus rosszul lett a repülőgépen, csaknem azonnal a Xander szállodába siettek. Ebben a hotelben szállt meg Navalnij a forgatócsoportja társaságában. Dokumentálták - a proekt.media orosz nyelvű ellenzéki hírportál szerint - a 239-es szoba állapotát, amelyből Navalnij nem sokkal korábban kiköltözött, és összeszedtek több ásványvizes üveget és más potenciális bizonyítékokat.

„Két héttel később éppen a tomszki szállodai szobából való palackon fedezte fel a német laboratórium a Novicsok nyomait. Aztán még három laboratórium, amely mintát vett Alekszejtől, megerősítette, hogy Navalnijt éppen ezzel mérgezték meg. Most már értjük: ezt azelőtt tették, hogy elhagyta a szobáját, hogy a reptérre utazzon” – áll az Instagramon megjelent szövegben, amelyben azt is megjegyezték, hogy „eltelt egy hónap, és Oroszország még mindig nem ismerte el a mérgezést”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Алексей Навальный (@navalny) által megosztott bejegyzés,

 

Marija Pevcsih, az FBK kutatórészlegének vezetője, aki elkísérte szibériai útjára Navalnijt, a Meduza ellenzéki hírportálnak azt mondta, hogy a szobában az Oroszországban elterjedt Szvjatoj Isztocsnyik (szent forrás) márkájú szénsavmentes ásványvíz három üres üvegét szedték össze, amelyből a politikus ivott. Mindez azt követően történt, hogy Kira Jarmis, Navalnij szóvivője a Twitteren közölte, az ellenzéki politikust megmérgezték, és az őt szállító repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Beszámolója szerint rajta kívül még Georgij Alburov kutatórészlegének tagja, az FBK, valamint Vladlen Losz és Anton Tyimofejev tartózkodott a szobában. A palackokat kesztyűben szedték össze, amelyet a járványhelyzet miatt tartottak maguknál, és az eljárást videóra vették.

A szálloda egy alkalmazottja, aki mindezt a bejárati ajtóból figyelte, figyelmeztette őket, hogy a szálloda tulajdonában álló tárgyakat nem vihetnek el. Pevcsih szerint több más olyan dolgot is magukkal vittek, amelyhez Navalnij hozzáérhetett.

A nagy-britanniai állandó lakhellyel is rendelkező Pevcsihhel kapcsolatban a rendőrség múlt pénteken azt állította, hogy augusztus 20-án nem kívánt kérdésekre válaszolni, 22-én pedig Németországba repült. Az érintett ezzel szemben azt mondta, hogy a hatóságok nem keresték, és az orosz mobilja éjjel-nappal be van kapcsolva.

A proekt.media szerint Navalnij szobájának bejárata videómegfigyelés alatt állt. A felvételeket elvitték, de a portál nem írta meg, hogy kik. Korábban a területileg illetékes közlekedési rendőrség közölte, hogy átvizsgálta a Xander Hotelt és annak Velvet éttermét. Jarmis szóvivő korábban azt állította, hogy a mérget abba a teába csempészhették bele, amelyet a politikus a tomszki reptér bécsi kávézójában fogyasztott el. Leonyid Rink, a Novicsok egyik kifejlesztője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy ha ilyen típusú mérget vittek volna fel az üvegre, akkor nemcsak Navalnij, hanem a kísérete is életét vesztette volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételen sok egyforma üveg látható, amelyeket nem lehet megvizsgálni, és amelyek szerinte akárhonnan származhattak. Rink a bemutatott anyagot "halott bizonyítéknak" nevezte.

Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője indítványozta egy Navalnijról elnevezendő európai szankciós rendszer létrehozását az emberi jogok megsértői számára. Zaharova szerint a kezdeményezés nyílt kísérlet arra, hogy az új uniós korlátozásoknak eleve oroszellenes irányultságot adjon. Úgy vélekedett, hogy egyes EU-n belüli politikai erők kezdeményezésére információs kampány kezdődött, amelynek célja annak szavatolása, hogy Brüsszel Moszkva elleni "destruktív irányvonala" visszafordíthatatlanná váljon. Kifejezte reményét, hogy " felülkerekedik a józan ész", és Oroszország partnerei lemondanak arról a gyakorlatról, hogy önkényesen nevezzenek meg bűnösöket, és csak valós és megerősített tények alapján vonnak majd le következtetéseket. Nehezményezte, hogy Berlin "kitalált ürügyekre" hivatkozva továbbra is elzárkózik attól, hogy Moszkvával együtt vizsgálja ki az incidenst.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?