Veszélyes fuldoklóvá vált Ukrajna? - Varsó leállítja a fegyverszállítást    

Varsóban kiverte a biztosítékot, hogy Kijev - Magyarország és Szlovákia mellett - Lengyelországot is beperli, amiért nem oldja fel az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. A lengyelek nehezen nyelik le az agresszív lépést, hiszen eddig óriási mértékű politikai, gazdasági, katonai, humanitárius segítséget nyújtottak Ukrajnának. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette, országa leálllítja a fegyverszállítást a háborúban álló sozmszédos államnak.

Elmaradt Andrzej Duda lengyel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervezett találkozója az ENSZ-közgyűlés alatt New Yorkban. Az ukrán vezetés nemrég közölte: beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. Az ENSZ közgyűlése kapcsán New Yorkban tartózkodó Andrzej Duda lengyel elnök újságírókhoz szólva Ukrajnát fuldokló emberhez hasonlította, aki a kapkodásával a segítségére sietőket is magával rántja. 

A fuldokló ember rendkívül veszélyes, képes magával rántani azokat, akik segíteni próbálnak. Ezért intézkedéseket kell tennünk érdekeink hatékony és határozott védelme érdekében, mivel nem engedhetjük meg magunknak, hogy magunkkal rántsanak” − idézte Dudát a Poland Daily 24 hírportál tudósítása alapján a Magyar Nemzet.  Lengyelország külügyminisztériuma egyébként szerdán beidézte Ukrajna varsói nagykövetét, miután  Volodimir Zelenszkij z ENSZ Közgyűlésében tartott beszédében azt mondta, hogy a gabonaimport körüli „politikai színjáték” csak Moszkvát segíti. 

Kevesebb mint egy hónappal a lengyelországi parlamenti választások előtt a konzervatív kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) nehezen tudja lenyelni a gabonaügyben kialakult vitát, illetve az ezzel kapcsolatos agresszív kijevi fellépést. A PiS választói bázisának egy tekintélyes részét alkotják azok a vidéki gazdálkodók, akik számára létkérdés az ukrajnai gabonabehozatal tilalma. 

Andrzej Duda lengyel és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Oda a barátság? Fotó: Facebook

Dunda György ungvári újságíró, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója szeint egyre nehezebb helyzetben van az orosz agressziò sùjtotta Ukrajna. Szerinte ezt jól példázzák a New Yorkban zajlò ENSZ-közgyűlès eddigi fejlemènyei. Kijev szomszègsàgpolitikàja tovàbb eszkalàlòdik. A hàborù első èvèben mèg kirakatba illő ukràn-lengyel kapcsolatok szèlvèszgyorsan romlanak” - írta Facebook bejegyzésében a kárpátaljai újságíró. Andrzej Duda lengyel àllamfő erős üzenetű megjegyzésén kívül Dunda György emlékeztetett a varsòi kancellàrminisztèrium figyelmeztetésére, miszerint Lengyelorszàg megkerülhetetlen tranzitùtvonala az Ukrajnànak szànt nyugati fegyversegèlyeknek. 

Mondani sem kell, ezek a baràtsàgtalan gesztusok nagyon erős figyelmeztetèst jelentenek. Kijev szomszèdsàgpolitikàja sùlyos vàlsàgba jutott, holott az ember baj esetèn mindenekelőtt a szomszèdjaira szàmìt(hatna). Oroszorszàg Belarusszal karöltve Ukrajna megsemmisìtèsère tör. A lengyel baràtsàg màr a mùltè? Az ukràn-magyar viszonyt ismerjük, s amennyiben Robert Fico hatalomra jut a jövő heti szlovàkiai vàlasztàsok nyomàn, Kijevben màr ő veszi àt Orbàn Viktor főellensèg szerepèt. Romàniàval szintèn nem felhőtlen a viszony. Valami nagyon elromlott... Ha csak egy uniòs szomszèddal lenne baja a jelenlegi ukràn vezetèsnek, akkor joggal kereshetnènk abban a bizonyos szomszèdban a baj forràsàt, de ìgy àrnyaltabb ès elgondolkodtatòbb a helyzet. A kèrdès csak az: Kijev megy szembe a forgalommal vagy a szomszèdos euròpai fővàrosok hajtottak fel rossz irànyù autòpàlyàra?” - írta Dunda György. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?