Vérszemet kapott az amerikai szélsőjobb az önkéntes rendfenntartó felmentése után

Az amerikai szélsőjobb ünnepel, miután felmentették a szándékos emberölés vádja alól azt a 17 éves önkéntes rendfenntartót, aki megölt két férfit a tavaly nyári wisconsini zavargásokban. Érzelmi kitörésekkel dúsított vallomásával Kyle Rittenhouse sikeresen meggyőzte az esküdtszéket, hogy félautomata fegyverét csak azért használta, mert féltette az életét. Az ügy végérvényesen megváltoztathatja a polgárjogi megmozdulások arcát azokban az államokban, ahol az „open carry” – a tűzfegyverek nyílt viselése – politikát alkalmazzák.

Sokak meglepetésére a 12 tagú esküdtszék felmentette Kyle Rittenhouse-t, ártatlannak találva őt valamennyi vádpontban. Az ügyészek szándékos emberöléssel, gyilkossági kísérlettel és gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg, miután két embert agyonlőtt, egy harmadikat pedig megsebesített a faji igazságtalanság miatt tavaly nyáron, a Wisconsin állambeli Kenosha városában kitört zavargások során.

Fotó: CBS58

Az ítélet sokakat meglepett. A zsűri három napon át tanácskozott, és jogi szakértők szerint, minél tovább tart a mérlegelés, annál valószínűbb, hogy a zsűri megosztott, legalább egy-egy vádpontot illetően. Az egyhangú felmentő ítéletet sokan mellbevágónak találták.

A szikra

A wisconsini Kenosha városában 2020. augusztus 23-án egy családi vitához hívta ki a rendőröket a 29 éves afroamerikai Jacob Blake élettársa. A rendőrök megpróbálták őrizetbe venni, a férfi azonban nem teljesítette az utasításaikat, és miközben megpróbált beülni az autójába, az egyik rendőr hétszer hátba lőtte. Blake túlélte, de deréktól lefelé lebénult. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az autójában volt egy kés, amit esetleg használhatott volna az intézkedő rendőrök ellen, ezért ellenük nem indult eljárás.

A városban még aznap tüntetések kezdődtek a faji indíttatású rendőri erőszak ellen. A tiltakozás éjszaka zavargásokba fordult, ezért másnap Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését.

A Nemzeti Gárda mellett megjelentek a városban önkéntes, nem hivatalos rendfenntartók: felfegyverzett emberek, akik azt állították, hogy a kenoshai vállalkozásokat próbálják védelmezni a fosztogatóktól és gyújtogatóktól. Köztük volt a 17 éves Kyle H. Rittenhouse, kezében egy AR-15 típusú félautomata gépkarabéllyal, amelyet – kiskorú lévén – idősebb barátja vásárolt neki.

Augusztus 25-én este többször is vitába keveredett tüntetőkkel, akik érthető módon fenyegetve érezték magukat a fegyveres fiatal jelenlététől. Kevéssel éjfél előtt Rittenhouse összeszólalkozott a 36 éves Joseph Rosenbaummal, akire – későbbi állítása szerint önvédelemből – négy lövést adott le. Ugyanakkor a tárgyaláson az ügyészek keresztkérdéseire válaszolva elismerte: tudta, hogy Rosenbaum fegyvertelen.

Az első áldozat után több tüntető üldözőbe vette Rittenhouse-t, aki az összetűzés során mellbe lőtte a 26 Anthony Hubert, és a karján megsebesítette a 27 éves Gaige Grosskreutzot. A lövöldözés után feltartott kezekkel elindult a közeledő rendőrök felé, akik egyszerűen elmentek mellette annak ellenére, hogy számos tüntető figyelmeztette őket az éppen végbement gyilkosságokra.

A(z) (ön)védelem

Kyle Rittenhouse a bíróság előtt azzal védekezett, hogy pusztán önvédelemből cselekedett. Azt állította, hogy három áldozata közül kettő megpróbálta elvenni a fegyverét, a harmadik pedig a kézifegyverét ráirányította.

A gyilkosságok tényét nem is nagyon tagadhatta volna, hiszen az eseményekről számtalan videofelvételt készült, amelyek közül tucatnyit a tárgyaláson is bemutattak.

Jogászok szerint már a per folyamán érezni lehetett, hogy a vád bajban van. A védelem több tanút állított elő, akik igazolták, hogy az első áldozat, Rosenbaum összevissza rohangált, és megpróbálta elvenni Rittenhouse fegyverét. Az egyetlen túlélő áldozat pedig általános meglepetésre igennel válaszolt a védelemnek arra a kérdésére, hogy igaz-e, miszerint Rittenhouse csak azután lőtte meg, hogy ő maga fegyvert fogott rá.

Később egy interjúban Grosskreutz azt nyilatkozta, hogy nem saját emlékei, hanem a tárgyaláson bemutatott fotó (egy videóból kimentett képkocka) alapján mondott igent „az ügyes ügyvéd” kérdéseire. Kijelentette: noha a fotó azt sugallja, mégsem irányította a pisztolyát Rittenhouse-ra, legalábbis nem szándékosan. Ez a karján esett seb alapján fizikai lehetetlenség is lett volna, ezért feltételezi, hogy a védelem által bemutatott kép már az átlőtt és magatehetetlenné vált végtagjáról készült. Mindez persze az esküdtszék ítéletében nem játszhatott szerepet.

Az ügyészek a per során végig azzal érveltek, hogy Rittenhouse élete nem forgott veszélyben, ellenkezőleg, ő jelentett veszélyt másokra azzal, hogy a kijárási tilalmat megszegve az utcán masírozott egy olyan katonai kategóriájú fegyverrel, amelyet törvénytelenül birtokolt. Értékelésük szerint nem lehet jogos önvédelemről beszélni akkor, ha valaki maga provokálja ki a veszélyt, amely ellen kénytelen lesz megvédeni magát. Így, főleg az első áldozat lelövése után, a tüntetők joggal akarhatták elvenni a fegyverét, hiszen aktív lövésznek minősült.

Csakhogy Wisconsin államban – vélhetően éppen a kiterjedt fegyverviselési és használati jogok miatt – az ügyészeknek nagyon nehéz dolguk van önvédelmi ügyekben. A törvény szerint bárkinek jogában áll megvédeni magát akár halált okozó erővel, ha oka van azt gondolni, hogy a testi épsége veszélyben forog.

Annak meghatározásakor, hogy a vádlott meggyőződése ésszerű volt-e, az a mérce, hogy mit gondolna egy „átlagos intelligenciával és megfontoltsággal” rendelkező személy a vádlott helyében és az adott körülmények között. A tárgyalást vezető bíró, Bruce Schroeder terjedelmes írott utasítást adott az esküdteknek az önvédelmi szabályozás értelmezését illetően. Figyelmeztette őket, hogy kizárólag azt a néhány percet mérlegelhetik, amelyben a lövöldözések lezajlottak, valamint kizárólag egy 17 éves, magányos srác szemszögéből.

A szélsőjobb hőse

A kenoshai lövöldözés, de főleg a felmentése után Rittenhouse az amerikai szélsőjobb hősévé vált. Ők gyűjtöttek neki tavaly a tetemes óvadékra, illetve adták össze a gázsiját a sztárügyvédeknek, köztük az esküdtválogatás szakértőjének, Jo-Ellan Dimitriusnak, aki annak idején kulcsszerepet játszott O. J. Simpson felmentésében is.

Noha Rittenhouse mindhárom áldozata fehér, ennek ellenére az ügy felvetette a faji igazságosság kérdését. Több okból is. Egyrészt a kenoshai zavargások indítéka egy fekete férfi ellen fehér rendőrök által elkövetett indokolatlan erőszak váltotta ki. Másrészt közösségi profilja alapján Rittenhouse aktívan támogatja a Blue Lives Matter nevű szervezetet, amely az amerikai rendőrséget átható intézményes rasszizmus ellen harcoló Black Lives Matter mozgalomra adott válaszként jött létre. Harmadrészt kirívó a különbség egyfelől a fehér Rittenhouse-szal, másfelől a fekete Blake-kel szembeni rendőri bánásmód között.

Az ügy politikai következményei beláthatatlanok. Rittenhouse felmentése egyes vélemények szerint a legsötétebb félelmeket igazolta, ugyanis végérvényesen megváltoztathatja a polgárjogi tüntetések arcát azokban az államokban, ahol az „open carry” – a tűzfegyverek nyílt viselése – politikát alkalmazzák. Ezentúl mindig számítani lehet fegyveres milíciák jelenlétére a nyilvános megmozdulásokon, ahol a hangulat ezek hiányában is általában felfokozott. Nem véletlen, hogy nálunk például – ahogyan másutt is Európában – fegyvertelenek ellentüntetését sem engedélyezik ugyanazon a helyen és időben.

„Jó amerikai precedenst és engedélyt ad arra, hogy erőszakos komcsikat öljünk anélkül, hogy életfogytiglani börtönbüntetéstől kellene tartanunk, ha megvédjük magunkat egy zavargásban” – kommentálta az ítéletet a Vox által idézett egyik szélsőjobboldali szervezet vezetője. A cikkben idézett adatok szerint 2020 januárja és 2021 júniusa között 560 olyan tiltakozás volt, ahol a tüntetők vagy az ellentüntetők fegyverrel jelentek meg. A Johns Hopkins Egyetem politológusa, Lilliana Mason szerint „a tendencia eszkalálódik”: a faji igazságosságért és a szavazati jogokért zajló jövőbeni tüntetéseken egyre nagyobb számban jelenhetnek meg fegyveres jobboldali ellentüntetők. „A január 6-i emberek Kyle Rittenhouse-stílusban érkeznek” – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?