1200 éves indián kenut hoztak a felszínre egy tó mélyéről

Egy 1200 éves, négy és fél méter hosszú kenut hoztak épségben a felszínre a wisconsini Mendota-tóból. A kézi szerszámokkal kivájt hajót nagyjából 8 méter mély vízből emelték ki amerikai kutatók kedden – számolt be a CBS News hírportál.

A vízi alkalmatosságot a wisconsini Madison mellett találták meg. A kézi szerszámokkal kivájt csónakot nagyjából 8 méter mély vízből emelték ki amerikai kutatók kedden.

 „Ez az első alkalom 1200 éve, hogy ez a jármű újra napvilágra került” – jelentette ki Jim Skibo amerikai régész. Tamara Thomsen tengeri régész és barátja, Mallory Dragt júniusban a környéken búvárkodott, amikor figyelmesek lettek valamire ami úgy nézett ki, mintha egy „fatörzs állna ki a tó fenekéből” – számolt be a CNN. Amikor Thomsen közelebb ment hozzá, rájött, hogy egy kenura bukkant.

Hetekkel később a szénizotópos kormeghatározás során kiderült, hogy a hajó több mint 1000 éves. A régész szakmában egyetértés alakult ki abban, hogy az ősi maja indiánok által használt, kézzel faragott lelet ilyen jó állapotban rendkívül ritka. Christian Overland, a Wisconsini Történelmi Társaság vezetője rendkívül ritka leletnek nevezte a kenut.

A Ho-Chunk indián törzs ősei, a Nagy Víz Népe néven ismert indiánok építettek kézzel vájt kenukat a környéken úgy, hogy farönkök belsejét megégették és kőszerszámokkal kikaparták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?