Van egy ország, ahol már többen szívnak marihuánát, mint ahányan isznak

Több amerikai fogyaszt naponta vagy majdnem minden nap marihuánát,  mint ahányan alkoholt isznak ugyanilyen rendszerességgel, írja a Világgazdaság.

Az Addiction című szakfolyóiratban szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány adatai szerint 2022-ben nagyjából 17,7 millió ember fogyasztott kannabiszt ennyire gyakran, míg az alkohol esetében ez a szám 14,7 millió volt a 333 millió lakosú országban.Fotó: Pixabay

A jelenlegi kannabiszfogyasztók jó negyven százaléka napi vagy közel napi szinten használja a szert. Ez a minta jobban társítható a dohányzáshoz, mint a tipikus alkoholfogyasztáshoz – idézte az ABC News a tanulmány szerzőjét, Jonathan Caulkinst, a Carnegie Mellon University kutatóját.

A portál megjegyezte, hogy a kutatás a National Survey on Drug Use and Health adatain alapul. Ez egy éves országos felmérés a legális és illegális drogok használatáról, valamint a mentális zavarokról, amelyet az Egyesült Államok szövetségi kormánya végez 1971 óta, és az Egyesült Államokban a dohány-, alkohol- és drogfogyasztás önbevallásos becslésének nagyra becsült forrása.

1992 és 2022 között tizenötszörösére nőtt a mindennap kannabiszt fogyasztók száma. Caulkins szerint azonban a növekedésben szerepet játszhat az is, hogy a nagyobb társadalmi elfogadottságnak köszönhetően többen merik bevallani, hogy füveznek.

A legtöbb amerikai szövetségi államban már engedélyezett a gyógyászati vagy rekreációs célú marihuána, bár szövetségi szinten továbbra is illegális. Novemberben a floridai választók döntenek a kérdésben, a szövetségi kormány pedig a marihuána kevésbé veszélyes kábítószernek való átminősítésére törekszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?