Változtat a magyar és a román kisebbséget is sújtó jogfosztó törvényein Ukrajna?

Még a decemberi uniós csúcstalálkozó előtt pozitív elmozdulás történhet az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogfosztása ügyében. Kijev a tervek szerint brüsszeli nyomásra módosíthatja a kárpátaljai magyarokat is diszkrimináló törvényeken. Magyarország a kisebbségi kérdés rendezéséhez köti szavazatát Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásinak megkezdését illetően.     

Telefonon egyeztetett hétfő este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – Idézte a Magyar Nemzet az ukrán elnöki hivatal beszámolóját. A közlemény szerint a megbeszélés témája Ukrajna uniós csatlakozáshoz szükséges reformok voltak. Zelenszkij arról biztosította Von der Leyent, országa továbbra teljesíti minden kötelezettségvállalását, beleértve a nemzeti kisebbségek jogait és a korrupcióellenes intézmények megerősítését.

Az államfő hozzátette: egyes ajánlások teljesítésére még a december 14–15-i uniós csúcstalálkozó előtt sor fog kerülni. A tagállamok ugyanis napirendre tűzhetik az első tárgyalások esetleges megkezdését Ukrajnával a posztszovjet ország csatlakozásáról. Zelenszkij egyúttal arról is tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, első olvasatban elfogadták a korrupció elleni küzdelem fokozását célzó törvényjavaslatot.

Ursula von der Leyen telefonon egyeztetett Zelenszkijjel Fotó: Európai Bizottság

Nemrég Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója számolt be arról, hogy az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő korábbi jogszűkítő törvényeit. „A tervezetet megküldték véleményezésre a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteknek is.
Kijevben elkészült egy kerettörvényi módosító javaslat, ami alapján hozzányúlnának a 2017-es oktatási jogszabályhoz, a 2019-ben jóváhagyott nyelvtörvényhez és a nemzeti közösségek jogait szabályozó, 2022 decemberében megszavazott dokumentumhoz. A felsorolt törvények kivétel nélkül visszalépést jelentettek a korábbi gyakorlathoz képest. Ezeket több ízben is kritizálta a Velencei Bizottság, valamint a kárpátaljai magyar szervezetek is számtalan változtatási javaslattal éltek, de ha voltak is korábban módosítások, érdemileg semmi sem változott, a kisebbségi szervezetek észrevételeit mindezidáig lesöpörték az asztalról, a lefolytatott társadalmi viták pedig inkább csak látszatjelleget hordoztak.
Ezért is váratlan, ugyanakkor előremutató, hogy a legújabb törvényhozói módosítói szándék érdemi változásokat jelenthet” - írta Facebook bejegyzésében az ungári újságíró.  

Kapcsolódók

Kimaradt?