Engedményeket tenne nyelvi kérdésekben az ukrán elnök?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Szuszpilnének adott interjújában beszélt arról, hogy országa kész bizonyos engedményeket tenni a kisebbségek nyelvi joghasználatának tekintetében - írja a karpat.in.ua honlap. 

A számunkra ismeretlen médiatermék információjának azért adunk hitelt, mert a hírt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is megosztotta közösségi oldalán.

Az interjúban Zelenszkij kijelentette: kész megegyezni Oroszországgal ebben a kérdésben. Elmondása szerint ezeket a kérdéseket Oroszországon kívül Magyarország is felveti. „Úgy gondolom, hogy ilyen dolgokban meg tudunk egyezni, és ezeknek emberieknek kell lenniük. Nem lehet követelőzni, mondván „Nézzék, vannak ilyen kisebbségeink. Mi már nem kisebbségeknek, hanem közösségeknek nevezzük őket. És azt mondják: „Voltak iskoláik, ahol magyarul, oroszul beszéltek”. Ez mind az egyenlő hozzáállás, tisztelet kérdése. Beszélünk ilyen dolgokról, és úgy gondolom, hogy az ilyen dolgok normálisak” – jelentette ki.

Ukrajna hétfőn csatlakozott a Nemzeti Nyelvi Intézmények Európai Szövetségéhez, amely hivatalosan is támogatja a többnyelvűséget és a kisebbségi nyelvek tiszteletét. Ezt Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman jelentette be. „Ma az Ukrajnáért folytatott harc frontja egyben az ukrán nyelv honosításának frontja is. Ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozhatunk a nyelvi intézmények kontinentális családjához. Az EFNIL-tagság lehetővé teszi Ukrajnának, hogy stratégiát alakítson ki az ukrán nyelv mint az EU jövőbeli nyelvének törvényi védelmére” – mondta el. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára jelenleg nagyon fontos Európa vezető nyelvi intézeteinek támogatása – írja a Korrespondent.net.

Kapcsolódók

Kimaradt?