Oroszokhoz, oroszul szólt kedd éjszakai beszédében Volodimir Zelenszkij

Videós üzenetet intézett nem csak Ukrajna, hanem Oroszország népéhez kedd éjjel Volodimir Zelenszkij.

A Facebook-oldalára angol felirattal is feltöltött videóban többek között azt mondta, hogy hamarosan elérkezünk a háború harmadik hetének végéhez és bár közel a cél, még mindig egy kis időre van szükség. Folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között és értesülései szerint az álláspontok most már realisztikusabbak, mint korábban, az egyezséget azonban még nem sikerült megkötni. Zelenszkij felhívta a figyelmet arra, hogy bár az oroszok folyamatosan támadnak, az ukrán csapatok vissza tudják tartani az előrenyomulást. Állítása szerint sok orosz sorkatona meghalt, beleértve tucatnyi orosz tisztet.

Ezt követően az államfő orosz nyelvre váltott és az orosz állampolgárokat szólította meg. Mint mondta, akiknek sikerült valós információkhoz jutniuk a háborúval kapcsolatban, azok tudják, a háború Oroszország számára dicstelenséggel, szegénységgel, izolációval és egy brutális elnyomó rendszer bevezetésével fog végződni, „amely ugyanolyan embertelenül fog bánni az oroszokkal, mint ahogy a megszállók viselkednek Ukrajnával”.

„Az orosz tisztviselőkhöz és mindenkihez szeretnék szólni, aki kapcsolatban áll a hivatalban lévő kormánnyal. Ha önök maradnak a posztjaikon, ha nem emelnek szót a háború ellen, a nemzetközi közösség megfosztja önöket mindentől, amelyet az évek során szereztek. (…) Ha továbbra is a propagandának dolgoznak, nagyobb kockázatnak teszi ki magukat, mint amennyivel szembe kell nézniük, ha egyszerűen lemondanak: az agresszív háború propagandájáért és a háborús bűnök támogatásáért szankciókat és nemzetközi bírósági eljárást kockáztatnak. Mondjanak fel! Néhány hónap munka nélkül jobb, mint egy egész élet nemzetközi vádemelés alatt” – figyelmeztette az orosz államaparátusban dolgozókat Volodimir Zelenszkij.

Kapcsolódók

Kimaradt?