FRISSÍTVE - Zelenszkij: ha nem sikerül tárgyalnunk Putyinnal, az harmadik világháborút jelentene

Kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de ha a tárgyalás kísérlete kudarcot vallana, az azt jelentené, hogy ez egy harmadik világháború, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjúban. FRISSÍTÉS: Zelenszkij vasárnap az izraeli parlament és kormány tagjainak tartott beszédet, amelyben második világháborús párhuzamokat sorolt.

„Készen állok rá, hogy tárgyaljak vele. Két éve készen állok. És azt gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem zárhatjuk le ezt a háborút” – mondta Zelenszkij.

„Ha csak 1 százalék esélyünk van arra, hogy megállítsuk ezt a háborút, azt ki kell használnunk” – jelentette ki az ukrán elnök, figyelmeztetve, hogy naponta ártatlan embereket veszítenek el.

„Az orosz erők azért jöttek, hogy kiirtsanak, megöljenek minket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ukrajnaiak és az ország hadserege méltóságot mutat, bizonyítja, hogy képes ellenállni egy erős csapásnak, sőt, képes visszaütni. „De a méltóságunk sajnos sokak életét nem menti meg. Így minden formát és esélyt meg kell ragadnunk a tárgyalásokra Putyinnal. Ha a próbálkozásaink kudarcot vallanak, az azt jelenti, hogy ez egy harmadik világháború” – fogalmazott Zelenszkij.

FRISSÍTÉS: Az ukrán elnök szerint Moszkva „végső megoldást” emleget

Mint írtuk, Volodomir Zelenszkij a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között. Beszédében kiemelte, hogy Moszkva is a „végső megoldás” kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban, s hasonlóképpen váltak otthontalanná Európában az ukrán menekülők, mint egykor a zsidók. Izrael és Ukrajna hasonló fenyegetettségét vázolta fel, melynek célja Ukrajna esetében szerinte az emberek, az állam és a kultúra, sőt az Ukrajna név teljes megsemmisítése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?