FRISSÍTVE - Bombatalálat érhette Európa legnagyobb acélüzemét Mariupolban

Elítélte Mariupol szakadatlan bombázását szombatról vasárnapra virradó éjjel közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írja a BBC. Mint fogalmazott, a várost körbezáró orosz erők háborús bűnösként vonulnak be a történelembe. FRISSÍTVE: Szombat éjjel bombatámadás ért egy iskolát.

A terrorra, amit a megszállók a békés városban előidéztek, évszázadok múlva is emlékezni fog az emberiség, mondta Zelenszkij.Forrás: Volodimir Zelenszkij videóüzenete

Az Azovi-tengeri kikötőváros több mint két hete sűrű bombázásnak van kitéve, óvóhelyeket, szülészetet és több lakóházat ért találat. Csütörtökön a több száz civil menedékhelyeként szolgáló színházat érte bombatámadás. A légitámadások mellett már utcai harcokról is érkeznek információk.

Becslések szerint több mint 2400 ember halt meg a városban, a holttesteket tömegsírokba temették, de van, ahol egyelőre az utcákon maradtak, mert túl veszélyes lenne kimenni és összeszedni ezeket.

A becslések szerint mintegy 300 000 személy rekedt a városban elektromos áram, vezetékes víz és fűtés nélkül. A civilek nagyrészt óvóhelyeken és pincékben húzzák meg magukat. Vadim Bojcsenko polgármester a BBC-nek korábban azt mondta, a lakóépületek több mint 80 százalékát kár érte, harmaduk javíthatatlan.

Rakétatámadás érte Mikolajiv kaszárnyáját, sok a halott

Legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyájának romjai alól, az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte, írja az MTI. A dpa német hírügynökség szerint az áldozatok számát független forrásból még nem sikerült ellenőrizni.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak. Csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba.

Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem maradt idő riadót fújni.

FRISSÍTÉS 1: A mariupoli tanács szerint találat ért egy menedékhelyként szolgáló iskolát

Mariupolban orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől – jelentette be vasárnap az ostrom alatt álló azovi-tengeri kikötőváros tanácsa az MTI szerint.

A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a szombat éjjel végrehajtott művelet romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan – jórészt gyerekek, nők és idősek – a romok alatt rekedtek.

FRISSÍTÉS 2: Lebombázhatták a legnagyobb európai acélüzemet

Szombaton Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a televízióban azt mondta, a harc elsősorban az egyik legnagyobb európai acélüzem, a Mariupolban található Azovstal ellenőrzéséért folyik, amelyet „tönkretesznek”.

Az Azovstal vezérigazgatója a Telegramon jelentette be, hogy a gyárat találat érte, de nem pontosított a kár mértékét illetően, írja a BBC. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?