banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Új bizonyítékok szerint Trump szervezéssel is hozzájárult a Capitolium lerohanásához

A Fehér Ház bevonása előtt nem szerepelt a tervek között, hogy január 6-án Donald Trump Washingtonban összegyűlt hívei a Capitolium elé vonuljanak. Egyebek mellett ez derült ki a képviselőház impeachment-menedzserei által bemutatott új információkból.

A vád érveinek ismertetésével folytatódott Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalása szerdán a szenátusban. A képviselőház impeachment-menedzserei olyan, korábban nem látott - a Capitolium biztonsági rendszere vagy a rendőrség diszpécserszolgálata által rögzített - felvételeket mutattak be a tárgyaláson, amelyek szerintük egyértelműen bizonyítják, hogy a csőcselék Donald Trump utasítására rohamozta meg és foglalta el több órára a törvényhozás épületét.

A helyszíni felvételekkel párhuzamosan időnként bejátszottak a volt elnök beszédéből, amelyet a Capitolium lerohanása előtt - és részben az alatt - mondott a Fehér Háznál összegyűlt hívei előtt.

A kevéssel dél után kezdődött diskurzus során Trump arról győzködte támogatóit, hogy Mike Pence alelnök önhatalmúlag kizárhat bizonyos elektori szavazatokat, és ezzel egymaga megváltoztathatja a november harmadiki választások eredményét. Trump felszólította híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, és „segítsenek” a „gyenge republikánusoknak” meghozni a szerinte helyes döntést.

Trump ügyvédei a tárgyalás előtt benyújtott írásos álláspontjukban azt hangoztatták, hogy a volt elnöknek nem állt szándékában lázadás szítani, mindössze meggyőződése volt, hogy a választást elcsalták, ami nem tekinthető bűncselekménynek. Ennek ellentmondani látszik, hogy nem sietett a kedélyeket, és több órával a Capitolium elfoglalása után hazafiaknak nevezte a törvényhozást lerohanó csőcseléket.

Pence volt az elsődleges célpont

A képviselőház impeachment-menedzserei hosszasan taglalták, hogy egyrészt a republikánus törvényhozók ugyanolyan veszélynek voltak kitéve január 6-án, mint demokrata kollégáik, másrészt a legnagyobb veszélyben Mike Pence alelnök élete forgott.

Alig kezdődött el az elnök beszéde a Fehér Ház előtt, Mike Pence hivatalosan is visszautasította, amit Donald Trump követelt tőle. Kijelentette: hivatali esküje nem engedi, hogy egyoldalúan eldöntse, mely elektori szavazatokat számoljanak meg, és melyeket nem.

Az impeachment-menedzserek által összeállított idővonal szerint az alelnök 12 perccel azután nyitotta meg a választások eredményét - Joe Biden győzelmét, illetve Donald Trump kudarcát - hitelesíteni hivatott törvényhozási ülést, hogy a csőcselék áttörte a törvényhozás külső védelmének első vonalát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Több felvételt bemutattak, amelyek azt igazolják, hogy a Capitoliumba betört felkelők aktívan keresték az „áruló” alelnököt. Pence-t csak jóval az ülés berekesztése után sikerült evakuálni, és időközben két alkalommal is mindössze néhány méter és pillanat választotta el attól, hogy a csőcselék kezére kerüljön. A kongresszus épülete előtti gépen felállítottak egy akasztófát, amelyet kifejezetten neki szántak. Újságírók helyszíni beszámolói és a lázadók saját videófelvetelei nem hagynak kétséget afelől, hogy alkalomadtán kivégezték volna az alelnököt, a radikális jobboldal által a leginkább gyűlölt képviselőházi elnökkel, Nancy Pelosival együtt.

Az impeachment-menedzserek szándéka egyértelmű: a szenátorok érzelmekre próbáltak hatni - annak kiemelésével, hogy a felkelők mennyire közel kerültek a kongresszus tagjaihoz -, és az eljárás „kétpárti” jellegét igyekeznek bizonygatni annak hangsúlyozásával, hogy a republikánus alelnök a Trump által felheccelt csőcselék célpontjává vált csak azért, mert teljesíteni merészelte alkotmányos kötelességét.Tüntetők a Capitoliumban | Forrás: Agerpres/EPA

Trump ügyvédei azt nem tagadhatják, hogy Trump gyújtó hangú beszédet mondott a Capitolium ostrom előtt, viszont azt állították a per tárgyalása előtt benyújtott írásos érvelésükben, hogy a volt elnöknek nem állt szándékában kiváltani a Capitolium lerohanását. Ez az is bizonyítja, hogy szerintük a volt elnök “elborzadt”, amikor szembesült azzal, amit hívei műveltek a törvényhozásban.

Ennek ellentmondani látszanak az impeachment-menedzserek által felhozott bizonyítékok. Január 6-án, délután 6.00 körül, tehát órákkal a Capitolium lerohanása után Donald Trump közzétett egy - később törölt - Twitter-bejegyzést, amelyben „nagy hazafiaknak” nevezte a törvényhozást lerohanó csőcseléket, illetve miközben hívei Mike Pence-re vadásztak a Capitolium folyosóin, az alelnököt bíráló Twitter-bejegyzést tett közzé.

A vádlók szerint Trump szavai nem egy „elborzadt” elnökről árulkodnak, hanem éppen ellenkezőleg, olyan emberről, aki egyenesen örül a „nagy hazafiak” cselekedeteinek. Az említett bejegyzésben Trump megismételte a korábban hónapokon át hangoztatott alaptalan vádakat, miszerint a november harmadiki választást elcsalták. Ez váltotta ki a dühöt, amely a Capitolium lerohanásához vezetett.

Hogyan került a csőcselék a Capitoliumhoz

Az impeachment-menedzserek bemutattak egy másik bizonyítékot is, amely Trumpot a törvényhozás épületének lerohanásához köti. A volt elnök hívei napokkal a január hatodiki törvényhozási ülés előtt meghirdettek egy washingtoni tüntetést, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a törvényhozásra gyakorolt nyomással megakadályozzák Joe Biden győzelmének hitelesítését, és közvetve elérjék Donald Trump hivatalban maradását. Az összejövetelt eredetileg a Fehér Ház elé hirdették meg, és nem volt szó vonulásról.

A szervezők egyike, aki részt vett a felszólalók névsorának összeállításában, azt vallotta, hogy mielőtt a Fehér Házat bevonták volna a szervezésbe, a terv az volt, hogy a tüntetők a Fehér Ház előtt maradnak mindaddig, amíg a kongresszusban véget nem ér az elektori szavazatok összeszámlálása.

“Azért gyűltünk össze, hogy követeljük a kongresszustól: cselekedjen helyesen, és csak a törvényesen leadott elektori szavazatokat számolja össze” - mondta Trump a dél körül kezdődött nagygyűlésen. A beszéde végén viszont maga szólította fel híveit, hogy a Pennsylvania sugárúton végigvonulva menjenek a Capitoliumhoz. Azt állította, maga is velünk tart, ami nem történt meg.

„És a Capitoliumhoz fogunk menni, és megpróbálunk segíteni a republikánusainknak - a gyengéknek, mert az erőseknek nincs szükségük a segítségünkre. Megpróbálunk olyan büszkeséget és határozottságot önteni beléjük, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy visszaszerezzék az országunkat. Szóval induljunk lefelé a Pennsylvania sugárúton!” - zárta beszédét Trump, miután korábban arra buzdította híveit, hogy „pokolian harcoljanak”, ha nem akarják, hogy elvegyék tőlük az országukat.

A volt elnök ügyvédei szerint a harcot képletesen kell érteni, a vádlók szerint Trump hívei szó szerinti utasításként kezelték. Ezt bizonyítják azok a videófelvételek, amelyek a tömegben készültek Trump beszéde közben.

Az impeachment-menedzserek kiemelték: Trump tucatnyi alkalommal használta beszédében a harc szót, miután hónapokon keresztül azzal „etette” a támogatóit az elnökválasztás elcsalásával, illetve tudta - a biztonsági szolgálatok figyelmeztették -, hogy a tömegben felfegyverkezett, erőszakos múlttal rendelkező csoportok vannak.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?