Tagjai közé választotta Barabási Albert Lászlót az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tagjai közé választották Barabási Albert László csíkkarcfalvi származású fizikust. Az amerikai tudományos akadémia bejelentette, hogy 120 tagot és 24 nemzetközi tagot választott meg kutatásaikban elért kiemelkedő és folyamatos eredményeik elismeréseként, többek között Barabási Albert Lászlót.

„Igazán megtisztelő, hogy beválasztott tagjai közé az Amerikai Nemzeti Akadémia! Ez egy fantasztikus nap a #NetworkScience [hálózattudomány – szerk.] számára” – kommentálta Facebook-oldalán Barabási Albert László fizikus a hírt.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia egy magán, nonprofit intézmény, amelyet Abraham Lincoln elnök által 1863-ban aláírt kongresszusi alapítólevél alapján hoztak létre. Taggá választással ismeri el a tudományban elért eredményeket, és – a Nemzeti Mérnöki Akadémiával és a Nemzeti Orvosi Akadémiával együtt – tudományos, mérnöki és egészségügyi politikai tanácsadást nyújt a szövetségi kormány és más szervezetek számára, írja a NAS internetes oldalára feltett közleményben.

A székelyföldi származású Barabási Albert László hálózatkutató, aki e terület úttörője volt, és munkája 1999-ben a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez vezetett.

Fotó forrása: Northeastern University weboldala

Mint a barabasi.com internetes oldalán írja, „a legkülönbözőbb témák izgatják, az agy szerkezetének feltárásától a betegségek hálózati orvoslással való kezeléséig, a művészeti siker kialakulásától a tudomány valódi működéséig. Munkája segített feltárni a különböző komplex rendszerek mögötti rejtett rendet a hálózattudomány kvantitatív eszközeivel, amely kutatási terület úttörője volt, és a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez vezetett, segítve ezzel magyarázatot adni számos természeti, technológiai és társadalmi hálózat kialakulására”.

A Bostonban élő fizikus a Northeastern University hálózattudományi professzora, és a Harvard Medical School orvosi tanszékén is dolgozik. Budapestre is rendszeresen látogat, ahol a Közép-európai Egyetemen (CEU) az Európai Kutatási Tanács egyik projektjét vezeti. Barabási a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett mesteri diplomát elméleti fizikából, majd három évvel később a Bostoni Egyetemen doktorált.

A hálozattudomány témakörében több könyvet is írt. Könyveit több mint húsz nyelvre fordították le. A hálózatok statisztikai fizikájával kapcsolatos innovatív munkájáért 2022-ben az Amerikai Fizikai Társaság (APS – American Physical Society) Julius Edgar Lilienfeld-díjjal tüntette ki.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?