Lesz-e magyar párt a szlovák parlamentben? - Fico hatalomra jutása esetén Pozsony sem küldene fegyvereket Ukrajnának   

Erős hajrára, de alacsony szlovák szavazói hajlandóságra is szüksége van a Szövetség nevű magyar pártnak ahhoz, hogy bekerüljön a poszonyi parlamentbe. A megméretés után jó eséllyel az a Robert Fico térhet vissza a miniszterelnöki pozícióba, aki leállítaná a fegyverszállítást Ukrajnának, s az Oroszország elleni uniós szankciókat is ellenzi.     

A felvidéki magyarok szempontjából kedvező lenne az alacsony részvétel a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választáson, de a sikerhez szükség van arra is, hogy a magyar pártok megszólítsák a bizonytalan szavazókat -  mondta Öllős László politológus az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A szlovákiai magyar elemző Somorjáról bejelentkezve annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában a korábban „meglehetősen sok bizonytalan szavazó bizonytalan is maradt", „a sorozatos verekedések" - köztük Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminiszterének és Igor Matovic volt kormányfőnek a tettlegességig fajuló vitája - nem lelkesíti őket.

Öllős László úgy értékelt: az incidens az előző választások előtt is „látványos akciókampányt folytató", és most is erre törekvő Igor Matovicnak jót tehet, neki sikerülni fog „megugrani" a parlamentbe kerüléshez szükséges küszöböt. Ugyanakkor azok a szavazók, akik nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a voksoláson, inkább távol maradnak, és „az egészben az a paradox, hogy ez a magyaroknak jót tesz", mert minél kisebb a részvétel, nekik annál könnyebb az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése - jegyezte meg a politológus.

Zászlólengetés a szlovák törvényhozásban Fotó: Robert Fico Facebook oldala

Öllős László szerint bár a közvélemény-kutatók többsége alul méri a magyar pártokat, a „népszerűségük javul, elképzelhető, hogy már túl vannak a küszöbön". Van még egy hét, most már elsősorban azokat kell megszólítani, akik bizonytalanok, és „a magyarok körében is sokan vannak ilyenek" - idézte az MTI az elemzőt, aki hozzátette: vannak, akik érdeklődnek a helyi és regionális ügyek iránt, de nem járnak kampánygyűlésekre, „utánuk kell menni", a felkeresésükre megvannak a kampánytechnikai eszközök. Öllős László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról szólt, hogy a Szövetség „egészen szép eredményeket érhet el", ha sikerül „nagy hatékonysággal megszólítania a bizonytalan magyar szavazókat. A politológus beszélt arról is, hogy a múltra és a jelenre is igaz: ha a magyaroknak sikerül képviselni az érdekeiket és kiharcolni, elérni valamit, az előnyös az országban élő kisebb kisebbségeknek is.

Felmérések szerint a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia  (Smer) áll az első helyen alig több egy héttel a megméretés előtt.  Fico – aki 2006 és 2010 között, majd 2012 és 2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke – az Associated Press hírügynökségnek adott minapit interjúban azt mondta: ha a Smer a kormány tagja lesz, „nem küldünk többé fegyvert vagy lőszert Ukrajnának”. A volt kormányfő azt az álláspontot képviseli, miszerint a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét. Szerinte az Egyesült Államoknak a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodás megkötésére rábírnia Oroszországot és Ukrajnát. „Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa őrzött területeket” - idézte a politikust a Magyar Nemzet. 

Robert Fico ellenzi az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat is, továbbá megkérdőjelezte korábban annak lehetőségét, hogy az ukrán erők ki tudják-e szorítani orosz ellenfeleiket országukból. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?