Szlovákiában ismét bukhat a magyar párt, de nyerhet Orbán szövetségese

A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt magabiztos győzelmet arathat a szeptember végi választásokon, s bár a szlovákiai lakosság közel tíz százalékát teszik ki a magyarok, úgy tűnik, ezúttal sem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt a magyar párt. 

Egy friss felmérés szerint tovább erősödött a Smer támogatottsága, a korábbi 20 százalékos támogatottságuk már 23 százalékon áll. A második helyre a Progresszív Szlovákiát mérték 17 százalékkal. A közvélemény-kutatás adatai alapján további hat kis párt jutna be a pozsonyi törvényhozásba. A több pártegyesülés és szakítás után alakult Szövetség nevű magyar párt jelen állás szerint nem lépné át a parlamenti küszöböt, mindössze 3 százaléknyi szavazatot kapna. Szlovákiában 2010 óta nincs olyan formáció a törvényhozásban, amely - az RMDSZ-hez vagy a Vajdasági Magyar Szövetséghez hasonlóan - elsősorban a felvidéki magyarok érdekeinek képviseletét vállalja. Mára a Most-Híd nevű magyar-szlovák vegyespárt is eltűnt a szlovákiai politikai térképről. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Robert Fico Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Amennyiben Robert Fico tud kormányt alakítani a szeptember 30-i megmérettetés után, javulhat a magyar-szlovák államközi viszony. Bár korábbi miniszterelnöksége idején többször is élt a magyarellenes kártyával, a Smer vezetője az utóbbi években mellőzte a soviniszta vonalat, külpolitikai vonalon pedig sok tekintetben a magyar kormányéval azonos irányt követ. Fico is ellenzi a föderális Európai Uniót, szuverenista politikát ígér, erősítené a visegrádiak együttműködését és a washingtoni, illetve brüsszeli fősodornál jóval visszafogottabb álláspontot képvisel az ukrán-orosz háború tekintetében. 

A GlobSec nemzetközi elemző műhely tavaszi felmérése szerint egyébként a szlovákok 40 százaléka tartja Oroszországot a fő felelősnek az ukrajnai háborúért, 34 százalék viszont a Nyugatot hibáztatja, amiért provokálta az oroszokat. A Washington Post egy korábbi írásában azt írta: a lapnak nyilatkozó uniós tisztségviselők máris amiatt aggódnak”, hogy az új szlovák vezetés szövetségre léphet Orbán Viktorral. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?