Csak negatív koronavírusteszttel lehet Ausztria területére belépni február 10-étől

Február 10-étől kezdődően csak legtöbb 72 órával korábban elvégzett, negatív PCR vagy antigén koronavírusteszt felmutatásával lehet belépni Ausztria területére.

A román külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés február 10-e és 28-a között érvényes. Ha valaki nem tud a határon felmutatni negatív tesztet, azt érkezése után legtöbb 24 órával el kell végeznie.

A tesztet igazoló dokumentumnak tartalmaznia kell: a vizsgált személy nevét, születési dátumát, a mintavétel dátumát és idejét, a teszt eredményét (pozitív vagy negatív), a vizsgálatot végző személy aláírását, a vizsgáló intézmény bélyegzőjét vagy vonalkódját, illetve QR-kódot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A külügy megjegyzi, hogy a korábbi intézkedések érvényben maradnak, azaz az Ausztriába utazóknak az ország területére való belépés előtt regisztrálniuk kell online egy beutazási nyomtatvány kitöltésével.

Ugyanakkor az ország területére való belépéskor a beutazóknak be kell mutatniuk a regisztrációkor kapott visszaigazolást elektronikus vagy kinyomtatott formában. Amennyiben az online regisztrációra nincs lehetőség, rendkívüli esetekben kézzel is kitölthető és aláírható a nyomtatvány.

Mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól az áruszállítók, az ingázók, az országon átutazó személyek, illetve a halaszthatatlan családi eseményeken (például temetésen) részt vevők.

A külügy arra is rámutat, hogy a regisztrációs kötelezettség mellett március 31-éig még érvényes az az intézkedés, miszerint a magas kockázatú országokból - köztük Romániából - érkezőknek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Mind a karanténnal, mind a teszteléssel járó költségek a beutazót terhelik. Az intézkedések a turistákra is érvényesek.

Címlapfotó: Agerpres/Xinhua)

Kapcsolódók

Kimaradt?