Beperelte az EB Romániát a légszennyezésre vonatkozó uniós irányelvek megszegése miatt

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.

Közleménye szerint a Bizottság felrója Romániának, hogy a 2010/75-ös uniós irányelvet megszegve érvényes engedély nélkül működtet három szennyező ipari létesítményt. Emellett a 2016/2284-es uniós irányelvet megszegve nem fogadta még el az egyes légköri szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programját.

Közleményében az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy az uniós jogszabályok maradéktalan alkalmazása elengedhetetlenül fontos a környezet és az emberek egészségének hatékony védelme érdekében.

A 2010/75-ös uniós irányelv értelmében az ipari létesítmények csak engedéllyel működhetnek az EU területén. Ennek hiányában ellenőrizhetetlen a kibocsátásuk, és kockázatot jelentenek a környezet és az emberek egészsége számára. „Három romániai ipari létesítménynek nincs olyan engedélye, amely szavatolná, hogy a kibocsátásuk nem haladja meg az uniós irányelvben megszabott maximális értéket” – olvasható a közleményben.

A 2016/2284-es uniós irányelv szerint a tagállamok kötelesek programot kidolgozni egyes légköri szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésére. Romániának 2019. április elsejéig kellett volna elfogadnia a programját, de ezt mindmáig nem tette meg.

Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a kötelezettségszegési eljárás utolsó lépéseként bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán – tájékoztatott az EU végrehajtó testülete.

(Nyitókép forrása: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?