Európai biztos: óriási lehetőség az euróövezet, de fel kell rá készülni

Óriási előrelépést jelentene Románia euróövezethez való csatlakozása,  de mielőtt erre határidőt tűzne ki, a kormánynak meg kell győződnie, hogy az ország gazdaságilag felkészült erre – mondta szombaton Corina Creţu európai biztos.

Creţu, aki a Pro Románia párt színeiben indul az EP-választásokon, úgy nyilatkozott: Románia euróövezethez való csatlakozása elsősorban az ország gazdaságának állapotától függ, máskülönben „bumeránggá változhat” és előnyök helyett anyagi terhet róhat a lakosságra.

„Aggodalommal tölt el a kormány és a Nemzeti Bank közötti feszültség, mert ez az a két intézmény, amelynek fel kell készítenie a román gazdaságot az euróövezethez való csatlakozásra. Én azon a véleményen vagyok, hogy nem tanácsos határidőket kitűzni. A lényeg az, hogy a román gazdaság elég érett legyen ahhoz, hogy a lakosság jól viselje ezt az áttérést, amely különben óriási előrelépés lesz, ha Románia kellőképpen fel lesz készülve rá” – mondta Corina Creţu egy sajtótájékoztatón.

Az európai biztos ugyanakkor bírálta a kettős beszédet, amely egyes romániai politikusokra jellemző. „Nem értem ezt a kettős beszédet: ugyanaz a csapat, ugyanazok az emberek ugyanarról az emelvényről egyszer azt mondják, hogy maximálisan Európa-pártiak vagyunk, máskor azt, hogy Európa mérgező a románokra nézve” – mondta Creţu.

Kapcsolódók

Kimaradt?