Az USA szerint Putyin napokon belül támadást indíthat Ukrajna ellen

Diplomáciai források szerint Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke pénteki telefonbeszélgetésében arra figyelmeztette a NATO és Európa vezetőit, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy a következő napokban támadást indít Ukrajna ellen, írta a The Guardian és a Financial Times.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján finomított az információn, mint mondta, az amerikai elnök csak azt az információt adta át az európai vezetőknek, hogy lehetséges, hogy Putyin hamarosan, még a pekingi Téli Olimpiai Játékok vége előtt parancsot ad Ukrajna megszállására. Sullivan úgy fogalmazott, nem hiszik, hogy Putyin végleges döntést hozott volna, illetve erről nem tudnak, de úgy vélik, hogy ez hamarosan megtörténhet.

Eközben több ország felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz invázió veszélye miatt, így Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is.

Klaus Iohannis kemény Oroszország elleni szankciócsomag kidolgozását sürgette

Joe Biden pénteken az Amerikai Egyesült Államok több szövetséges országának vezetőjével, köztük Klaus Iohannis államelnökkel is egyeztetett telefonon az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban.

A telefonos egyeztetésen Klaus Iohannis a szoros együttműködés és az egységesség fontosságát hangsúlyozta, és üdvözölte a NATO döntését, hogy erősítést küld Romániába, a Fekete-tenger környékére. Az államfő megköszönte az amerikai elnöknek, a francia elnöknek, az olasz miniszterelnöknek és a német kancellárnak, illetve a NATO keleti szárnyhoz tartozó többi tagországnak a Románia biztonsága érdekében kifejezett szolidaritást.

Iohannis nyomatékosította, hogy a politikai-diplomáciai párbeszédet támogatja annak érdekében, hogy sikerüljön feloldani a feszült helyzetet, természetesen anélkül, hogy sérülnének a NATO alapelvei és a nemzetközi jog.

Az államfő azt is hangsúlyozta, hogy fontos előkészíteni és összehangolni egy komoly szankciócsomagot, amit alkalmazhatnak Oroszországgal szemben, amennyiben eszkalálódik a helyzet.

A megbeszélésen részt vett még Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Mario Draghi olasz miniszterelnök, valamint Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Részt vett még a videokonferencián Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, illetve az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?