FRISSÍTVE – NATO-főtitkár: fennáll a fegyveres konfliktus veszélye Európában

FRISSÍTVE: Fennáll a fegyveres konfliktus veszélye Európában, az orosz–ukrán határnál összevont orosz csapatok létszámnövekedése reális kockázatot jelentenek – felelte újságírói kérdésre Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés (NATO) főtitkára péntek délelőtt a Mihail Kogălnicenu-I légitámaszponton, ahová Klaus Iohannis román államfő kíséretében látogatott.

Klaus Iohannis és Jens Stoltenberg a légitámaszponton | Fotó: presidency.roA NATO vezetőjének látogatása egybeesik az amerikai katonák érkezésének a napjával a Konstanca megyei bázisra. Mint köztudott, az Egyesült Államok a Németországban állomásozó haderejéből háromezer fős legénységet helyezett át Kelet-Európába az orosz–ukrán konfliktus jelentette fenyegetettség miatt, ebből ezer katonát küldött Romániába.

Stoltenberg elmondta: nem tudni bizonyosan, hogy milyen következményekkel járhat a nagymértékű csapaösszevonás, éppen ezért a NATO felszólítja Oroszországot az enyhülésre. „Fennáll egy teljes invázió kockázata, ugyanakkor más agresszivitások kockázata is, mint például a kijevi kormány megbuktatása vagy a kiberátmadások veszélye” – vélte a főtitkár, majd így folytatta: „Tudjuk, hogy az orosz titkosszolgálatok akcióba léptek, és hogy Oroszország korábban is erővel lépett fel a szomszédaival szemben. Éppen ezért ébernek és felkészültnek kell lennünk. A NATO-csapatok romániai jelenléte fontos, mert a katonai szövetség egységének és az Egyesült Államoknak az európai biztonság iránti elkötelezettségének az üzenetét továbbítja.”

„Német és olasz harci repülők vannak itt, hogy megvédjék szövetségeseinket és megvédjék az önök légterét – jelentette Stoltenberg. – A szövetségesek megerősítik a NATO-jelenlétet e kritikus időszakban innen, a fekete-tengeri térségtől egészen a balti térségig.” Stoltenberg hangsúlyozta, hogy jövő héten összeülnek a tagországok védelmi miniszterei, hogy a keleti szárny további megerősítésének lehetőségeiről egyeztessenek.

Kiemelte: a NATO egy kollektív védelmet szolgáló szövetség, amelynek a célja a béke megvédése. A Fekete-tenger térsége stratégiai jelentőségű a NATO számára – nyomatékosította a főtitkár, hozzátéve, három tagországnak is van kijárata a Fekete-tengerre, olyan közeli partnerországok mellett, mint Ukrajna és Grúzia. „Ennélfogva e régió biztonsága rendkívül fontos a NATO számára” – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy a NATO nyitott a politikai megoldásra Oroszországgal az ukrajnai válság kapcsán, és emlékeztetett, hogy kezdeményezett egy újabb tárgyalási fordulót a NATO–Oroszország Tanács keretében, hogy megvitassák „az európai biztonság szempontjából kulcsfontosságú kérdéseket”. Mint mondta, a NATO nyitott a politikai megoldásra Oroszországgal az ukrajnai válság kapcsán, de nem fog engedményeket tenni olyan kulcsfontosságú elvek tekintetében, mint az egyes nemzetek joga saját útjának megválasztásához, vagy a NATO ahhoz való joga, hogy megvédje szövetségeseit. „Nincsenek első- és másodrangú tagok. Csak NATO-tagok vannak” – fogalmazott.

Klaus Iohannis a közös sajtótájékoztatón szintén az amerikai csapatok romániai jelenlétét emelte ki. Mint mondta, ez a NATO-tagállamok közti szolidaritás és kohézió bizonyítéka, és egyértelmű jele annak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett stratégiai partnere Romániának.

Iohannis kifejtette, hogy Románia folyamatosan részt vállalt az euroatlanti biztonság fenntartásában, és jelentős mértékben hozzájárul az euroatlanti célkitűzések megvalósításához.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg