Jens Stoltenberg a lehető legrövidebb időn belül szeretné összehívni a NATO-Oroszország Tanácsot

A NATO a jövő év elején érdemi párbeszédre törekszik Oroszországgal az ukrán határon történt csapatösszevonásról - nyilatkozta kedden Jens Stoltenberg.

Fotó: gov.roA NATO-főtitkára Nicolae Ciucă román miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben.

„Továbbra is készen állunk az érdemi párbeszédet folytatására Oroszországgal, és szándékomban áll a jövő évben a lehető legrövidebb időn belül összehívni a NATO-Oroszország Tanács ülését” – mondta Stoltenberg. A NATO-Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre az az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és Oroszország közötti párbeszéd elősegítésére, de a feszült kapcsolatok miatt utoljára 2019 júliusában ülésezett, annak dacára, hogy a NATO többször szorgalmazta a testület újbóli összhívását.

Oroszország több tízezer katonát vezényelt az ukrán határra, és pénteken javaslatlistát nyújtott be a katonai szövetségnek, többek között azt kérve, hogy a NATO mondjon le Ukrajna csatlakozásáról, és adjon garanciát arra, hogy nem telepít Ukrajnába csapatokat vagy harcászati eszközöket.

Stoltenberg kedden világossá tette, hogy Ukrajna esetleges jövőbeli tagságáról csakis a NATO és Ukrajna dönt. „A NATO és Oroszország közötti párbeszédnek természetesen tiszteletben kell tartania az európai biztonságot jelentő alapelveket, figyelembe kell vennie a tagországok aggodalmait és a szövetségesek jogát a NATO területének védelmére” – mondta a főtitkár. Hozzátette: a NATO nem köt kompromisszumot a tekintetben, hogy megvédhesse szövetségeseit, és a tekintetben sem, hogy az európai országok, köztük Ukrajna a saját útját járhassa.

Az orosz fél javaslatairól Stoltenberg azt mondta, alapos konzultációt tervez szövetségeseivel, „Ukrajnát is beleértve”, ahol megfogalmazzák a NATO aggodalmait is. „Minden szövetséges állam egységesen kéri Oroszországtól a feszültség oldását, minden szövetséges mélységes aggodalmáról számolt be” - tette hozzá. Stoltenberg szerint „nem egyértelműek Oroszország pontos szándékai”, de az látható, hogy egyre nagyobb haderőt összpontosít az ukrán határ közelében. „Azt is tudjuk, hogy Oroszország a múltban is erőszakot alkalmazott Ukrajnával szemben, és továbbra is ezt teszi Kelet-Ukrajnában” - fogalmazott a főtitkár. Stoltenberg megismételte, súlyos következményekkel járna, ha Oroszország erőszakkal lépne fel Ukrajnával szemben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO érdemi párbeszédet óhajt kialakítani Moszkvával. 

Kapcsolódók

Kimaradt?