FRISSÍTVE – Megérkezett az amerikai hadifelszerelés, útban van a Konstanca megyei bázis felé

Az Arad megyei Nagylaknál lépték át a határt | Fotó: Agerpres

Szerda este tíz óra tájban érkezett meg a Task Force (TF) Cougar nevű amerikai egység hadifelszerelése a nagylaki országúti határátkelőhelyhez, majd egy közeli kamionparkolóban töltött pihenő után a konvoj megkezdte útját a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu-i támaszpont felé – számolt be a Facebook-oldalán a védelmi minisztérium (MAPN). FRISSÍTÉS: Éjjel érkezik Bukarestbe a menetoszlop.

Mint köztudomású, az orosz–ukrán konfliktus jelentette fenyegetés miatt az Észak-atlanti Szerződés (NATO) megerősíti jelenlétét a Fekete-tenger térségében, az akció keretében a Németországban állomásozó amerikai katonák közül ezret csoportosítanak át Romániába.

A harckocsikból és egyéb hadifelszerelésekből álló szállítmányt a román katonai rendőrség kíséri át az országon.

A MAPN közleménye szerint a Romániában állomásozó NATO-csapatok megerősítésére érkező amerikai katonai kontingens a Task Force Cougar (Puma harci kötelék) nevet viseli, gerincét pedig a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi, amelyet tüzér-, utász- és más támogató alegységek egészítenek ki.

Hamarosan további amerikai haditechnikát szállító konvojok és a zászlóalj katonái is megérkeznek Romániába – közölte a védelmi tárca. Vasile Dîncu védelmi miniszter kedden megerősítette: már több mint száz amerikai katona érkezett az országba, hogy a román logisztikai szakemberekkel együttműködve előkészítse az amerikai csapaterősítést.

Eddig mintegy 900 amerikai katona állomásozott Romániában a Konstanca közelében található – az iraki csapatkivonás közben is használt – Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, az amerikai rakétapajzs létesítményeit befogadó dél-romániai Deveselun és az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, ahova az amerikaiak MQ-9-es Reaper drónokat hoztak.

FRISSÍTÉS: A péntekre virradó éjszaka, 1 óra körül ér Bukarestbe a hadifelszerelést szállító első amerikai konvoj – közölte csütörtök kora délután a védelmi minisztérium. A katonai járművek két menetoszlopban haladnak, közül az első, 18 járműből álló konvoj 10 óra 45 perc körül indult el Nagyszebenből Râmnicu Vâlcea felé. Onnan várhatóan este 10 óra körül halad tovább, hajnali 1 óra körül ér Bukarestbe, majd péntek hajnali 5 és 6 óra között érhet a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra.

A másik menetoszlop péntek reggel indul el Nagylakról, ugyanazt az útvonalat követi, és a becslések szerint péntek estére ér Konstanca megyébe.

A TF Cougar javarészt a Németországban állomásoztatott 2. lovasezred Stryker típusú páncélozott harcjárművel felszerelt zászlóaljának tagjaiból fog állni, de érkeznek katonák az ezred további zászlóaljaiból (például a tüzérségi és a műszaki zászlóaljból) is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?