NATO-főtitkár: 30 éve nem volt ilyen veszélyes a világ

A világ ma veszélyesebb, mint évtizedek óta bármikor - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a The Guardiannek adott interjúban. A katonai szövetség egyik első embere szerint annyi veszély fenyegeti egyszerre a világot, hogy a közejövő kiszámíthatatlanabb, mint bármikor Stoltenberg 30 éves karrierje során.

„Tömegpusztító fegyverek Észak-Koreában, terrorizmus, instabilitás és egy rámenősebb Oroszország” - sorolta a veszélyforrásokat Stoltenberg.Jövő csütörtöktől hat napon keresztül orosz és fehérorosz csapatok a hidegháború óta zajlott legnagyobb hadgyakorlatban vesznek majd részt, nagyjából százezer katonával a Balti-tengeren, Nyugat-Oroszországban, Fehéroroszországban és Kalinyingrádban.

A világ másik pontján a helyi lakosság heves tiltakozása ellenére befejeződött a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése Dél-Koreában. A szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyverek hadrendbe állítása az észak-koreai fenyegetések miatt vált sürgőssé.

Donald Trump amerikai elnök közben éles szavakkal válaszolt Észak-Korea rakétakísérleteire.

Jens Stoltenberg nem adott egyértelmű választ arra, támogatja-e Trump harciasságát Észak-Koreával szemben.

„Hogy ha elkezdenék a lehetséges katonai lehetőségekről spekulálni, azzal csak a bizonytalanságot növelném és a helyzetet tenném nehezebbé. Azt támogatom, hogy politikai, tárgyalásos megoldást találjunk.”

További kérdésre, hogy egyáltalán el tud-e képzelni katonai megoldást, azt mondta:

„Az a fontos, hogy olyan helyzetet teremtsünk, amiben politikai megoldást tudunk találni. Közben teljesen megértem és támogatom a katonai üzenetet, amit Dél-Korea és Japán küldött, mert minden joguk megvan, hogy megvédjék magukat. Joguk van ahhoz is, hogy válaszoljanak, ha agressziót látnak. Támogatom az amerikai jelenlétet is Koreában.”

Stoltenberg Észtországot, Litvániát, Lettországot és Lengyelországot érintő kelet-európai körútján nyilatkozott. Kelet-Európával kapcsolatban azt mondta, az ottani erők „defenzív mobilizálása” üzenet Oroszországnak: bármelyik NATO-tag elleni támadás az egész NATO elleni támadást jelenti. Hozzátette, meg van győződve Kelet-Európa biztonságáról, az viszont aggasztja, hogy Moszkva nem enged nemzetközi megfigyelőket a hadgyakorlatára.

Kapcsolódók

Kimaradt?