Elkészült az új rakétavédelmi rendszer Dél-Koreában

A helyi lakosság heves tiltakozása ellenére befejeződött a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése Dél-Koreában. A szöuli védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a fegyverek hadrendbe állítása az észak-koreai fenyegetések miatt vált sürgőssé.

Dél-Korea és az Egyesült Államok két THAAD-üteget májusban állított hadrendbe az ország déli részén, Szöultól 190 kilométerre. Most újabb négy rakétaüteget telepítettek a fővárostól 300 kilométerre délre lévő új rakétatámaszpontra, a helyi lakosok és környezetvédők heves tiltakozása ellenére.

A Yonhap hírügynökség helyszíni beszámolója szerint több ezer rendőr segített szabaddá tenni az utat a rakétaindítókat és más katonai eszközöket szállító konvoj számára, és a helyi lakosok összecsaptak velük. A tiltakozók odaláncolták magukat az úton keresztbeállított teherautókhoz, mások élőláncot alkottak, és egymáshoz kötözték magukat, hogy a rendőrök ne tudják őket egymástól elválasztani. Többtucatnyi tiltakozó és rendőr megsérült, a közeli kórházakba szállították őket.

A helyi lakosok elsősorban attól tartanak, hogy a rakétarendszer modern radarjai által kibocsátott elektromágneses hullámok egészségügyi és környezetvédelmi gondokat okozhatnak.

A szöuli védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy az észak-koreai fenyegetések ellen telepíteni fogja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer négy további ütegét a már hadrendbe állított kettő mellé, mert megkapta hozzá a környezetvédelmi hatóság ideiglenes engedélyét. Szöul tárgyalt a további négy üteg telepítéséről is, de helyi lakosok panaszt tettek amiatt, hogy az előző kormány túl gyorsan hozta meg a döntést, hatástanulmány nélkül, és kár érheti a környezetet. Ezért a környezetvédelmi hatóság leállíttatta a telepítést, és hatásvizsgálatot indított.  A hatóság azonban a vasárnapi észak-koreai föld alatti kísérleti atomrobbantás miatt ideiglenes engedélyt adott a négy rakétaüteg telepítésére. A végleges engedély a hatástanulmány eredményétől függ.

Dél-Korea és az Egyesült Államok tavaly júliusban állapodott meg először egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. Kína többször tiltakozott diplomáciai úton a THAAD-rendszer dél-koreai telepítése ellen, és Oroszország is sérelmezte, hogy a THAAD-rendszerek telepítése miatt felborul a térségbeli katonai egyensúly.

Kapcsolódók

Kimaradt?