Jelentős katonai fejlesztésbe kezd Németország

Berlin és Párizs szorosabb katonai együttműködésre törekszik a jövőben az EU-tagországokkal. Tehetik ezt úgy, hogy ennek az egyik legnagyobb kerékkötője, Nagy-Britannia kiszavazta magát az unióból. A most formálódó új erőviszokban Németország újra kívánja fogalmazni katonai befolyását is – számolt be a tervekről a német védelmi miniszter.

Ursula von der Leyen beszélt a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott: "Nagy-Britannia hosszú ideje ismétli, hogy ő semmi ilyen katonai lépést nem támogat." Azzal viszont, hogy London kilép az Európai Unióból, megváltozik minden, és "eltűnik az a patthelyzet, amelyben rendszeresen megakadályozták az uniós kül- és biztonságpolitikai fejlesztéseket" - hangsúlyozta.

Van der Leyen megemlítette a régóta áhított európai közös "polgári-katonai parancsnokság" ötletének megvalósítását is, amely hivatott ellenőrizni az EU-s katonai erőket. A védelmi miniszter szerint most már eljött az ideje ennek a nagyon fontos uniós fejezetnek.

Von der Leyen szerdán bemutatta Németország fegyverkezési ütemtervét, amely a "White Paper" elnevezést kapta. A dokumentum szerint Németország jelentős katonai fejlesztésbe kezd, a következő hét évben például 20 ezer katonát szeretnének hadrendbe állítani. A német kormány égisze alatt bejelentett részletek alapján a Deutsch Welle elemzői arra következtetnek, hogy Berlin sokkal inkább részt kíván venni a globális rend kialakításában. A "White Paper" legfontosabb eleme pedig, hogy az eddigieknél sokkal nagyobb pénzügyi forrást biztosítanak katonai célokra – írja az atv.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?