Amerikai atom-tengeralattjáró védi Dél-Koreát Észak-Koreától

Az Egyesült Államok nukleáris meghajtású tengeralattjárót vezényel Dél-Koreába, hogy szükség esetén védelmet nyújtson az országnak Észak-Korea ellen - közölték csütörtökön Szöulban.

Az amerikai haditengerészet North Carolina nevű atom-tengeralattjáróját irányították az ázsiai országba - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium. Az amerikai hadsereg a lépéssel óva inti Észak-Koreát, egyben a hadászati eszközök jelenlétével megerősíti azt, hogy elkötelezett Dél-Korea védelme iránt.

A tárca közölte egyben közölte, hogy idén márciusban Dél-Koreába érkezik a John Stennis nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és részt vesz majd az amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton.

A North Carolinát nukleáris reaktor hajtja meg, fedélzetén 130 tengerész szolgál. A fegyverzetét Tomahawk manőverező robotrepülőgépek és MK48 torpedók alkotják. A robotrepülőgépek kilövésére 12 rakétaindító áll rendelkezésre. A tengeralattjáró maximális sebessége 46 kilométer óránként.

Észak-Korea vasárnap nagy hatótávolságú rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Azt megelőzően, január hatodikán Phenjan arról számolt be, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?