Sikeresen pályára állt az észak-koreai műhold

Észak-Korea bejelentette vasárnap, hogy a hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állította a műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte.

A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket fog felbocsátani - közölte az állami tévé.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség alátámasztotta a sikeres műholdfelbocsátásról szóló phenjani bejelentést azzal, hogy idézte a dél-koreai hadsereg egyik tisztségviselőjét. Ő azt mondta: úgy tűnik, a rakéta pályára állított egy tárgyat. A szöuli védelmi minisztérium nem erősítette meg ezt a véleményt, de közölte, hogy szakértői amerikai katonai szakértőkkel együtt arra a helyszínre mentek, ahol feltehetően a tengerbe csapódott a rakéta második fokozata.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága azt közölte, hogy észlelte, amint egy rakéta kilép a világűrbe. 

Több ország háborog

A nemzetközi közösség nagy része úgy tekinti: a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea,valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az aktust. A főtitkár felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel "provokatív akcióival".

A kínai külügyminisztérium sajnálkozott, és felszólított minden felet, hogy óvatosan reagáljon, tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. A kínai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK) joga van ugyan a világűr békés felhasználásához, de e jogát az ENSZ Biztonsági Tanács korlátozó szankciói miatt jelenleg nem gyakorolhatja. Tajvan viszont úgy reagált, hogy nem tartotta rá nézve veszélyesnek a rakétaindítást.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az Egyesült Államok és térségbeli két szövetségese - Dél-Korea és Japán - kezdeményezésére vasárnap New York-i idő szerint délelőtt 11 órakor (romániai idő szerint 18 órakor) rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa - közölték diplomaták.

Az Egyesült Államok "jelentős intézkedéseket" akar elérni a BT-ben, ami Észak-Korea felelősségre vonását illeti
- jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter. A béke és a biztonság ellen intézet elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást. Megerősítette, hogy Washington elkötelezett Japán és Dél-Korea védelme mellett.

A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, a rakétakísérlet nyomán Szöul és Washington abban állapodott meg, hogy megkezdik a tárgyalásokat THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítéséről Dél-Korea területén. A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi.

Az orosz külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy Phenjan ismét figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség felhívásait, és kihívó módon semmibe vette a nemzetközi jog normáit. Moszkva szerint az ilyen cselekedetek nyilvánvalóan  komoly mértékben kiélezik a helyzetet a Koreai-félszigeten és egészében az északkelet-ázsiai térségben, komoly kárt okoznak a térségbeli országok biztonságának, elsősorban magának Észak-Koreának, ráadásul azok kezére játszanak, akik a tömbösítés politikája és katonai szembenállás mellett teszik le a voksukat. A Phenjan által választott út csak határozott tiltakozást válthat ki - közölte az orosz külügyminisztérium.

Párizs a leghatározottabban elítélte, hogy Phenjan durván megsértette a BT-határozatokat. A francia elnöki hivatal szerint a föld alatt atomrobbantás után egy hétten végrehajtott rakétakísérlet megengedhetetlen provokáció, és a nemzetközi közösségnek gyors és kemény választ kell adnia a történtekre a BT vasárnapi rendkívüli ülésén.

Észak-Korea legutóbb 2012-ben indított el egy rakétát, hogy pályára állítson egy távközlési holdat, de az soha nem adott jelet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?