Dél-Korea visszacsap Észak-Koreának a rakétakilövés miatt

Dél-Korea teljesen felfüggeszti az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, és fokozza az északi szomszédja elleni pszichológiai hadviselést, válaszul a legutóbbi észak-koreai rakétaindításra – jelentették be szerdán.

Hong Jong Pjo dél-koreai országegyesítési miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány értesítette Phenjant a határ északi oldalán lévő keszongi komplexum működésének tervezett felfüggesztéséről, és ennek megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket az ott dolgozó dél-koreaiak biztonságos hazajutásáért.

A demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkban körülbelül 120 dél-koreai cég, jobbára kis- és közepes vállalkozások gyártanak termékeket, divatcikkeket, kiegészítőket olcsó, észak-koreai munkaerővel. A kommunista ország 53 ezer állampolgára dolgozik a telepen, amelyen Szöul már január elején korlátozásokat vezetett be Phenjan kísérleti atomrobbantása után.

Dél-Korea az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás után felújította a propagandaüzenetek hangszórós közvetítését. Észak-Korea válaszul ugyancsak hangszórókat helyezett el a határon, és folytatta az ellenséges tartalmú röplapok küldését hőlégballonokon is. Szöul a vasárnapi újabb észak-koreai provokáció miatt további hangszórókat helyezett el, és a műsorsugárzás időtartamát is meghosszabbította napi hat órára – közölte a védelmi tárca.

Észak-Korea különösen érzékeny a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja a Kim Dzsong Un vezette rendszer stabilitását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?