Nicola Sturgeon pályázik a skót kormányfői posztra

Nicola Sturgeon jelenlegi skót miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy indul a kormányfői tisztségért. Sturgeon alig burkolt utalást tett arra, hogy Skócia belátható időn belül újabb népszavazást tarthat a függetlenségről, és közölte: a múlt heti referendum elvesztése ellenére biztos abban, hogy Skócia egy nap független országgá válik.

Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány mostani miniszterelnöke a múlt csütörtöki népszavazás eredményének kihirdetése után, pénteken jelentette be, hogy az SNP októberi éves kongresszusán nem jelölteti magát újból pártvezetőnek, és utódja megválasztása után a kormányfői tisztségből is távozik. A referendumon a Skócia elszakadását ellenző tábor győzött 55,3 százalékos szavazataránnyal; a függetlenségre a választók 44,7 százaléka voksolt.

Nicola Sturgeon Glasgowban, Skócia legnagyobb városában jelentette be, hogy  indul az SNP vezetői tisztségéért és a skót miniszterelnöki posztért. A párt élére az októberi kongresszuson választhatják meg, utána a skót parlament szavaz arról, hogy ő legyen-e az új skót miniszterelnök. A választók körében is rendkívül népszerű Sturgeon támogatottsága az SNP-n belül és az edinburghi parlament többségi SNP-frakciójában annyira egyöntetű, hogy gyakorlatilag eldöntött ténynek tekinthető megválasztása a párt és a skót kormány élére. Indulását bejelentő szerdai beszédében közölte: továbbra is meggyőződése, hogy Skócia számára a függetlenség kínálja a legjobb jövőt. "Szilárdabban hiszek abban, mint bármikor, hogy független országgá válunk, de ez csak akkor történhet meg, ha Skócia népe a választófülkékben erre az útra voksol" - fogalmazott. Hozzátette: elfogadja, hogy a többség a múlt héten "egyelőre" nem ezt az utat választotta. Kijelentette ugyanakkor, hogy ha egy jövőbeni skóciai parlamenti választáson az SNP választási programjába bekerül a kötelezettségvállalás egy újabb népszavazásra, és a párt megnyeri azt a választást, az felhatalmazást jelentene a referendumra. 

Nicola Sturgeon nem tért ki arra, hogy ez melyik választáson lehetséges. Skóciában legközelebb 2016-ban tartanak parlamenti választásokat.

David Cameron brit miniszterelnök azonban már a népszavazási eredmény péntek reggeli bejelentése után határozottan kizárta a referendum belátható időn belüli megismétlését. A Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában Cameron leszögezte, hogy a mostani népszavazás a skóciai függetlenség kérdését "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte", és nincs mód az ismétlésre.

Brit alkotmányjogi szakértők ebben mindazonáltal nem ennyire biztosak. Charlie Jeffery, az Edinburghi Egyetem politikatudományi professzora Londonban dolgozó külföldi tudósítóknak a népszavazás előtt nem sokkal tartott esélylatolgató tájékoztatóján kijelentette: ha a függetlenséget elvető erők kis többséggel győznek a népszavazáson, viszont nem tudják kellő eréllyel és ütemben elérni azokat a további hatásköri és hatalmi decentralizációs intézkedéseket, amelyeket a brit kormány ígért Skóciának az elszakadás elutasítása esetére, akkor a következő skóciai parlamenti választásokat - a népszavazás elvesztése ellenére - ismét a Skót Nemzeti Párt nyerhetné meg, és ebben az esetben jó eséllyel napirenden marad az újabb népszavazás kiírása.

A múlt csütörtöki referendum után több olyan szakértői vélemény is elhangzott, hogy a függetlenséget elvetők által elért 10 százalékpontos előny - jóllehet nagyobb a vártnál - nem feltétlenül lesz elégséges ahhoz, hogy az újabb skót referendum kérdése végleg lekerüljön a napirendről. Egyes elemzői értékelések szerint a brit unió fenntartását pártoló tábor legalább 60:40 arányú győzelme kellett volna ahhoz, hogy a referendumot az SNP döntő vereségének lehessen tekinteni.

Alex Salmond a héten mindazonáltal kijelentette, hogy Skócia akár újabb népszavazás nélkül is függetlenné válhat, mert a referendum csak "az egyik módja" a függetlenség elnyerésének. A jelenlegi skót kormányfő a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: korábban nem is a népszavazás volt az SNP által előnyben részesített út a függetlenség felé, ezt csak ő választotta, mert úgy gondolta, hogy ez a megfelelő módja a függetlenné válásnak. "Más lehetőségek egész sora" is kínálkozik azonban Skócia számára a függetlenség céljának elérésére - fogalmazott részletek nélkül a skót miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?