Tizenkilenc évbe tellett egy vasúti híd újjáépítése

A 600 millió lejes beruházás ellenére a vonatok átlagsebessége ugyanakkora, mint 155 évvel korábban.

Tizenkilenc év után nyitottak meg ismét egy vasúti pályaszakaszt Romániában, írja a Hotnews. A Bukarestet Giurgiuval összekötő vasútvonalon 2005-ben állt le a forgalom, azt követően, hogy összeomlott a Grădiștea melletti híd. A híd újjáépítése a közelmúltban fejeződött be, a járatok pedig június 1-én indultak újra. Bukarest és Giurgiu között mostanáig is volt vasúti összeköttetés, de kerülővel, egy 25 kilométerrel hosszabb vonalon.Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

A közel 600 millió lejes beruházás keretében nem csak az Argeș folyón fölött építettek új hidat, hanem felújítottak kb. 12 km vasúti pályát és egy állomást is. Az új híd modern, akár 80 km/órás sebességgel is áthaladhatnak rajta a szerelvények, a modernizált szakaszon pedig 95 km/órával is roboghatnak.

Ennek ellenére a leggyorsabb szerelvény még mindig 2 órára és 1 percre, a leglassúbbnak pedig 2 órára és 19 percre van szüksége a 93 kilométeres táv megtételéhez. Ez azt jelenti, hogy a gyorsabb vonatok 46,5 km/órás átlagos sebességgel haladnak a vonalon, a lassúbbak pedig nagyjából ugyanannyival, mint elődeik 155 évvel ezelőtt.   

Ennek az oka az, hogy a pálya egyes szakaszokon annyira rossz műszaki állapotban van, hogy a szerelvények sebessége 30 km/órára van korlátozva.

Bukarest és Giurgiu között 1869-ben indult meg a vasúti közlekedés, az akkori menetrendek tanúsága szerint a vonatok 44,6 km/órás  átlagsebességgel tették meg az utat a főváros és a dunai kikötőváros között.

A tervek szerint a közeljövőben a teljes vonalat korszerűsíteni fogják, a villamosítást is beleértve.

Kapcsolódók

Kimaradt?