Sokadjára gyürkőzünk neki a Maroskece – Aranyosgyéres sztrádaszakasz megépítésének

Ez alkalommal a közbeszerzési eljárás korábbi eredménye ellen óvást emelő osztrák – német társulás ajánlatát találta a legjobbnak a CNAIR.

A Strabag és a Gieger Transilvania cégek alkotta társulás építheti meg az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakaszát, jelentette be Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. A miniszter bejelentését a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) is megerősítette egy közleményben.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Ezzel jó eséllyel lezárul a hónapok óta tartó huzavona, mely miatt nem folytatódhatott a sztrádaszakasz építése. A CNAIR idén januárban a Drum Asfalt vezette román-spanyol konzorcium ajánlatát fogadta el, azonban a szerződés megkötésére nem került sor, mivel a Strabag Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) támadta meg a döntést.

A testület helyt adott a Strabag óvásának, s kötelezte a CNAIR-t, hogy értékelje újra a közbeszerzési eljárásra benyújtott ajánlatokat. Ez március közepén történt, a CNAIR-nek közel 5 hónapra volt szüksége a három pályázat újbóli értékelésére.

A beruházás értékét eredetileg 383,44 millió lejre becsülték, a Drum Asfalt azonban olcsóbban, 363 millióért vállalta el a megvalósítását. A dolgok jelenlegi állása szerint a Strabag 420,34 millió lejért fogja megépíteni a 15,7 kilométeres sztrádaszakaszt. Ugyanakkor még nem biztos, hogy sikerül leszerződni a Strabaggal, a vesztes pályázóknak ugyanis az eredményhirdetéstől számítva 10 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek.

A sztrádaszakaszra első alkalommal 2015 végén kötöttek szerződést. A kivitelező a hazai Straco lett volna, azonban a CNAIR 2021-ben szerződést bontott vele, mivel több, mint öt év alatt a munkálatoknak mindössze 34 százalékát végezte el.

A most győztesnek nyilvánított osztrák – német konzorciumnak 3 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, s 18 hónap a munkálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy ha augusztus folyamán sikerül megkötni a szerződést, akkor 2024 májusában meg kellene nyitni a sztrádaszakaszt, amivel lehetővé válna, hogy végig autópályán közlekedjünk Marosvásárhely és Kolozsvár között.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?