Ebből a miniszteri ígéretből sem lesz semmi

Elakadt az ország leghosszabb közúti alagútjának megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás, aminek az átadását Sorin Grindeanu 2024 végére – 2025 elejére ígérte.

Felfüggesztette az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Vaskapu közti szakaszára kiírt közbeszerzési eljárást a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR), tájékoztat az economedia.ro hírportál. Ennek az oka az, hogy a beruházás kivitelezésére pályázó Strabag keresett nyújtott be a Bukaresti Fellebbviteli Bírósághoz, aminek a tárgyalása augusztus 5-re van kitűzve.Fotó: Pixabay

A CNAIR 2020 novemberében írta ki a közbeszerzési eljárást, s másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy a 12 pályázót megrostálva, hatra csökkentse a potenciális kivitelezők számát. Erre idén májusban került sor. A versenytárgyalás második körére azonban nem került sor, mivel az egyik továbbjutott cég, az Astaldi az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC) fordult, kérve a konkurens Strabag kizárását. Beadványát az Astaldi arra alapozta, hogy a Strabag tulajdonosi körének tagja Oleg Deripaska orosz oligarcha, aki ellen EU-s szankciók vannak érvényben.

Deripaska időközben megvált a Strabag részvényeitől a CNSC azonban részben helyt adott az óvásnak. Erre válaszul, az osztrák vállalat a bírósághoz fordult, kérve a CNSC döntésének hatályon kívül helyezését.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter május elején, egy Facebook-bejegyzésben az ígérte, legkésőbb 20025 elején átadják a szóban forgó sztrádaszakaszt. „A szilágyságiaknak tudniuk kell, hogy amennyiben a vállalkozók betartják a feltételeket, vagyis a szerződésben szereplő határidőket a tervezés és munkálatok elvégzését illetően (melyeket szigorúan monitorozni fogunk), akkor 2024 végén, legkésőbb 2025 elején közlekedni lehet majd valamennyi, Szilágy megyét átszelő autópálya szakaszon” – írta Sorin Grindeanu.

A tárcavezető ígérete már májusban is komolytalan volt, időközben pedig teljesen egyértelművé vált, hogy amit mond, az köszönőviszonyban sincs a valósággal. A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti sztrádaszakasz hossza 41 km, műszakilag pedig nagy kihívás a megépítése, mivel 65 viadukt, híd és felüljáró lesz rajta. A legnehezebb része a Meszes alatti, 2,9 kilométeres alagút, mely a leghosszabb ilyen jellegű közúti építmény lesz Romániában.

A versenytárgyalás majdani nyertesének maximum 12 hónap áll rendelkezésére a tervezésre, további 36 pedig a kivitelezésre. Ez összesen 4 év. Ha december végéig sikerülne lezárni a közbeszerzési eljárást, s megkötni a szerződést, amire az esély szinte nulla, akkor az átadási határidő 2026 vége lenne, s világos, hogy már májusban teljességgel kizárt volt, hogy 2025 elején befejeződjön a beruházás.

A sztrádaszakasz megépítésének becsült költsége 4,5 milliárd lej. A beruházást a kormány a Szállítás Operacionális Program keretében, uniós pénzből szeretné finanszírozni.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?