Romániai idegenforgalom: van minőségi kínálat, csak a turisták nem tudnak róla

Romániában van minőségi turisztikai kínálat, de népszerűsítés hiányában nem tudnak róla a külföldi turisták, állapította meg Charley Ottley forgatókönyvíró, a Wild Carpathia sorozat és a Flavours of Romania filmek alkotója egy Háromszéken szervezett szakmai konferencián.

Az eseményen részt vevő hazai és külföldi szakemberek rámutattak: megfelelő külföldi reklám hiányában csak a hétvégeken és ünnepeken van telt ház a szálláshelyeken, ezért mielőbb cselekedni kell, hogy a turisták elkezdjenek érkezni a térségbe. 

Az ökoturizmus jövője című eseményt a zabolai Mikes-birtokon szervezte az Advantage Austria ügynökség, Ausztria bukaresti követsége és a Romániai Ökoturisztikai Egyesület. A konferencián többek között részt vett Adelheid Folie, Ausztria bukaresti nagykövete, Emil Hurezeanu, Románia bécsi nagykövete és Charlie Ottley, a Wild Carpathia sorozat és a Flavours of Romania filmek alkotója.

Charley Ottley és Gerd Bommer szervező | Fotó: Kovács Zsolt

Az előadók jó példákat mutattak be, hangsúlyozva, hogy olyan idegenforgalmi termékeket is lehet kínálni, amelyek minimális terhet rónak a környezetre. Dragoş Anastasiu, a deltaszentgyörgyi Green Village tulajdonosa a turisztikai iparban gazdaságilag fenntartható lehetőségeket ismertetett. Iulia-Alexandra Mureșan, a Via Transilvanica hálózat szóvivője azt mutatta be, hogy egy gyalogos és biciklis ösvény milyen gazdasági fellendítő erővel bír, miközben minimális terhet ró a környezetre. A 40 éve működő, épített örökségre támaszkodó és csökkentett ökológiai lábnyomot hagyó Kastélyok útja (Schlösserstrasse) nevű idegenforgalmi kínálatot Andreas Bardeau egyesületi elnök mutatta be.

Charlie Ottley dokumentumfilmes szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Romániában vannak minőségi turisztikai termékek, de nagyon kevés hangsúlyt fektetnek a reklámozásra, így elmaradnak a külföldi utazók. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Călin Ilie, a Romániai Hotelipari Szövetség elnöke is, aki kiemelte, hogy külföldi reklámozás hiányában csak a hétvégék és ünnepi időszakok alatt telnek meg a szálláshelyek romániai vendégekkel, akiknek a tartózkodási idejük nagyon rövid. 

Adelheid Folie, Ausztria bukaresti nagykövete | Fotó: Kovács Zsolt

Albert Zoltán, a zabolai Mikes-birtok képviselője arról tájékoztatta a Maszolt, hogy nem volt véletlen az ökoturisztikai konferencia helyszínének kiválasztása, hiszen szeretnék a zabolai Mikes-birtokot ökoturisztikai desztinációvá alakítani. Ehhez a történelemre támaszkodó Zabola Estate Butik Hotelben minimalizálják a nem újrahasznosítható anyagok használatát és biokertészetet is működtetnek. Emellett az idegenforgalmi vállalkozáshoz, szociális és kulturális területen tevékenykedő alapítványt is társítanak, de három éve működik a Conservation Transylvania névre keresztelt természetvédelmi programjuk, amely vizes területek rehabilitációban és őserdő-fenntartásban valósul meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?