Védett területek turisztikai-infrastrukturális beruházásairól döntöttek Bihar megyében

A Királyerdő-hegység és a Réz-hegység Bihar megyében található, összesen hat természeti látványosságánál készül fontos beruházásokra a megyei önkormányzat. A tervekkel a turizmus fellendítése az elsődleges cél.   

A Bihar Megyei Tanács június 10-i, pénteki soron kívüli ülésén öt turisztikai infrastrukturális pályázat műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá. A beruházások a Királyerdő-hegységben található védett területekre vonatkoznak: Sonkolyoson a Nagy Magyar-barlang szomszédságára, Barátkán a Sebes-Körös mentére, Bihardöbrösdön a lankási Vida-tó környékére és Réven a Sebes-Körös szurdokvölgyére. A Réz-hegységben pedig Sólyomkővár térségét érinti a pályázat. A tervezet a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP) partnerségében készült el. 

A Nagy Magyar-barlang bejárata | Fotó: Bauman Dieter-Gergő

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei tanácsi frakciójának vezetője a Maszolnak nyilatkozva elmondta: „a Szövetség képviselői támogatnak minden Bihar megyében megvalósuló infrastrukturális beruházást, de bíznak abban, hogy az ehhez hasonló pályázatok és tervezetek a megye további kistérségére, turisztikai régiójára is elkészülnek”.

Az említett térségekben kempingek, mosdók, zuhanyzók, oktatási-adminisztratív épületek, parkolók, valamint pihenő pavilonok állnának a turisták rendelkezésére, továbbá megújítanák a sonkolyosi Nagy Magyar-barlang világítását is.

A határozat szerint Sonkolyoson a Nagy Magyar-barlang és a Szelek-barlangja szomszédságában négy pavilon: egy épület konferenciateremmel, mosdókkal, zuhanyzókkal, adminisztratív helyiségekkel és egy kemping épülne 57 sátorhellyel. Emellett egy parkolót is kialakítanak, hogy a turisták ne autóval közelítsék meg közvetlenül a barlangokat. A beruházás értéke 2,9 millió lejre rúg.

Réven a Sebes-Körös szurdokvölgye | Fotó: Bauman Dieter-Gergő

Bihardöbrösdön községben, a Vida-tónál egy épületet, négy pavilont és 74 sátorhelyes kempinget építenek. A projekt értéke 1,6 millió lej. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnökének nyilatkozata szerint pedig a Vida-tó vizének és biodiverzitásának javítását célzó projekt benyújtását fontolgatják, ehhez azonban ki kell takarítaniuk a gyűjtőtó medrét.

Réven a Sebes-Körös szurdokvölgyének bejáratánál egy 100 férőhelyes parkolót, egy kutatási-nevelési központot, 8 pavilont és egy 107 sátorhelyes kempinget alakítanak ki. A beruházás összértéke 2,1 millió lej.

Sólyomkővár községben a városháza egy 7 hektáros földterületet bocsátott rendelkezésre a pályázathoz, és így 13, egyenként 4 férőhelyes, közművesített faház, valamint egy központi épület konferenciateremmel, étkezővel és adminisztratív helyiségekkel épül meg. A tervek között szerepel továbbá egy mesterséges tó létrehozása, amely a térségben élő hal- és békafajok védelmét szolgálná. A pályázat értéke 4,3 millió lej.

Barátka községben a pályázat 1,9 millió lej értékű, és szerepel benne egy a biodiverzitást bemutató terület kialakítása, egy épület, pavilonok és egy kemping kialakítása.

Mind az öt projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program európai forrásaiból finanszírozzák.

Problémás a Pádis-fennsíkon és a Glavoj-réten található kemping

Sem a jenleg megszavazott határozat, sem a Bihar Megyei Tanács által kiadott sajtóközlemény nem tesz említést az Erdélyi-szigethegység egyik leglátogatottabb hegyvidéki helyszínéről, a Pádis-fennsíkon lévő Glavoj-rétről, amely az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park területén helyezkedik el.A Glavoj-réti kemping | Bauman Dieter-Gergő

A Glavoj-réten gyakorlatilag évek óta illegálisan kempingezik nyaranta több száz, de akár ezer ember is, ez pedig komoly köztisztasági és természetkárosítási problémát okoz. Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök korábban bejelentette, hogy terveik szerint a szigorúan védett területeken is aszfaltoznának, valamint kempinget, zuhanyzókat, mosdókat és parkolót alakítanának ki a Pádis-fennsíkon lévő Bál- és Glavoj-réten. Ezzel a bejelentéssel azonban komoly felháborodást váltott ki a környezetvédők és a szakemberek körében, akik úgy gondolják, hogy a Glavoj-rét környékén egyáltalán nem lenne szabad kempinget kialakítani.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?