Régiós ezüstérmesek vagyunk a vendégmunkások száma alapján

Az EU-n kívülről érkező munkavállalók létszáma alapján csak Lengyelország előz meg bennünket.

A középkelet-európai régióban csak Lengyelországban dolgozik több vendégmunkás, mint Romániában, írja a Ziarul Financiar. Az első negyedév végén Lengyelországban 146 600 EU-n kívüli munkavállalót foglalkoztattak. Románia a második helyen állt 127 ezer fővel, épphogy megelőzve a 124 600 főt foglalkoztató Csehországot.Fotó: Agerpres

Az Eurostat adatai szerint Szlovéniában 74 400, Magyarországon pedig 24 200 vendégmunkás dolgozik.

Egészen más sorrend alakul ki, ha a vendégmunkások létszámát a lakossághoz arányítjuk. Lengyelországban 257,5 lakosra jut egy vendégmunkás, míg nálunk 149,6 lakosra. Ennél jóval nagyobb az EU-n kívülről érkezett dolgozók súlya Csehországban és Szlovéniában, ahol 84,2, illetve 28,3 lakosra esik egy vendégmunkás. A legkisebb súllyal a magyar gazdaságban vannak jelen, az anyaországban 396,6 lakosra jut egy külföldi dolgozó.

Az elmúlt években Romániában rohamosan nőtt a vendégmunkások száma, de hasonló folyamat zajlott a térség más államaiban is. Lengyelországban 2018-ban még csak 83 300-an voltak, vagyis kevesebb, mint öt év alatt a létszámuk mintegy 75 százalékkal nőtt.

Az, hogy mely gazdasági ágazatokban van rájuk a legnagyobb szükség, országonként változik. Romániában a legtöbben az építőiparban, a feldolgozóiparban és a vendéglátóiparban dolgoznak. Lengyelországban a legtöbb vendégmunkást az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatják, míg Csehországban az autóiparban és az informatikai szektorban.

„A vendégmunkások iránti igény növekedése a gazdasági növekedésnek, valamint a régióban zajló demográfiai folyamatoknak és a munkaerő Nyugat-Európába való vándorlásának az eredménye” – nyilatkozta a ZF-nek Sorina Faier, az Elite Searchers munkaközvetítő cég vezető munkatársa.

Romániában annak ellenére viszonylag magas a vendégmunkások száma, hogy nálunk a legkisebb a minimálbér a régióban a minimálbér. Idehaza 384 euró a nettó minimálbér, míg Magyarországon 579, Csehországban 717, Szlovéniában pedig 878 euró.

Kapcsolódók

Kimaradt?