Stagnál a helyzet a munkaerőpiacon, de informatikusból egyre kevesebb kell

A legtöbb dolgozóra a feldolgozó iparban és a kiskereskedelemben lett volna szükség az első negyedévben.

Az első negyedévben 47 ezer betöltetlen állás volt Romániában, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben lényegében változatlan a munkaerőpiaci helyzet, mindössze 240-nel csökkent a betöltésre váró állások száma.Fotó: Pixabay

A legnagyobb munkaerőhiány továbbra is a feldolgozóiparban van, 11 dolgozóra lenne szükség az ágazatban, írja a Ziarul Financiar. Az informatika és telekommunikáció terén ellenben javult a helyzet, 1211-gyel csökkent az üres állások száma 2022 azonos időszakához képest. Ez annak a következménye, hogy a technológiai nagyvállalatok globális szinten jelentős leépítésekben kezdtek, aminek következtében idehaza is voltak elbocsátások. Ennek ellenére az informatikusokat továbbra sem fenyegeti a munkanélküliség réme, az első negyedévben közel 2500 szakembert alkalmaztak volna a munkáltatók.

Közel ezerrel csökkent az üres állások száma a szállítás és raktározás területén, s harmadannyival a kiskereskedelemben. Ezzel együtt mindkét ágazat továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, előbbiben 2800, utóbbiban 5300 dolgozóra volna szükség. Az, hogy a feldolgozó iparból és a kiskereskedelemből hiányzik a legtöbb munkavállaló, nem véletlen, mivel ezek a legrosszabbul fizető gazdasági ágazatok közé tartoznak.

Minimális mértékben enyhültek a munkaerővel kapcsolatos gondok az építőiparban is, de még mindig maradt 2 ezer betöltetlen állás az ágazatban.

Az állami szektorban is sok volt a betöltetlen munkahely: a közigazgatásban és a védelemben 5210, az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben 4731, a tanügyben pedig 1174.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?