Lendületbe jött a munkaerőpiac, megugrott az álláshirdetések száma

A kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban van a legtöbb betöltetlen állás.

A romániai munkáltatók 38 ezer álláshirdetést töltöttek fel az eJobs portálra az ukrajnai háború első hónapjában, vagyis február 24. és március 23. között. Ez 62 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest.Egyre több dolgozóra van szükség | Fotó: Agerpres

„A munkaerőpiac halad a kedvezőtlen körülmények ellenére. A munkáltatók optimisták” – nyilatkozta Bogdan Badea, az eJobs vezérigazgatója. Az állásajánlatok növekvő száma részben annak tudható be, hogy a kormány feloldotta a járványügyi korlátozásokat. Ennek az egyik fő haszonélvezője a vendéglátóipar, mely az említett időintervallumban 4 500 állást hirdetett meg.

A legtöbb betöltésre váró állás a kiskereskedelemben van, főleg a terjeszkedő multinacionális áruházláncok keresnek folyamatosan munkatársakat. A fuvarozó cégeknél is sok a betöltetlen állás, gépkocsivezetői munkakörben, de nagy szükség van idegen nyelveket beszélő telefonközpontosokra és informatikusokra is.

Óriási mértékben, 400 százalékkal nőtt az önkénteseket toborzó hirdetések száma. Az elmúlt hónapban 1 300 ilyen hirdetés jelent meg az eJobs portálon. Jelentős arányban, 63 százalékkal nőtt a részmunkaidős hirdetések száma is.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022 januárjában a dolgozók száma 5,02 millió volt, ami a legjobb foglalkoztatottsági adat 2000 óta. A mélypontot ebben az időszakban 2011 jelentette, amikor a Romániát is sújtó globális pénzügyi válság hatására a munkavállalók száma 4,1 millióra csökkent.

Kapcsolódók

Kimaradt?