A feldolgozóiparban a legnagyobb a munkaerőhiány

Növekvőben van a munkaerőhiány, ami azt mutatja, hogy felszálló pályán van a gazdaság.

47 ezernél több betöltetlen állás volt Romániában 2021 harmadik negyedévében. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a leg nagyobb munkaerő deficit a feldolgozóiparban volt, 10 242 betöltésre váró állással. Az egészségügyből és a szociális ellátó rendszerből 6 214 dolgozó hiányzott, míg a közigazgatásból és a hadseregből 5 691 személy.Az iparnak több dolgozóra lenne szüksége | Fotó: Agerpres

Viszonylag sok üres állás volt még a kiskereskedelemben (5 421), a szállításban és raktározásban (3 569), az oktatásban (2 753), az építőiparban (2 274), valamint az informatikában és távközlésben (2 115).

Egy évvel korábban 39 342 betöltetlen állást tartott számon az INS, a legnagyobb növekedés a feldolgozóiparban következett be. Ez azt mutatja, hogy kezd magára találni a gazdaság. Ugyanakkor a járvány kitörése előtt, 2019 harmadik félévében nagyobb volt a munkaerőhiány, 55 ezer állást nem tudtak betölteni a munkáltatók.

A valós munkaerőhiány nagyobb annál, amekkorát az INS statisztikai adatai mutatnak. Az építőipari szakemberek szerint az ágazatnak több tízezer dolgozóra lenne szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon az elkövetkező években várhatóan megnövekvő munkamennyiséggel, de informatikusból is lényegesen több el tudna helyezkedni, mint ahányra, a statisztikusok szerint szükség van.

Két év leforgása alatt szinte minden ágazatban mérséklődött a munkaerőhiány. Az egyetlen kivételt az oktatás jelenti. 2019 utolsó negyedévében még csak 2 016 pedagógus hiányzott a rendszerből, míg jelenleg 3 ezerhez közelít a létszám.

Kapcsolódók

Kimaradt?