Ipari menedzserek: a műszaki oktatás nincs összhangban a piac igényeivel

Hónapokat vesz igénybe a legmodernebb technológiákhoz értő szakmunkások alkalmazása.

A munkaerőpiac helyzetéről készített felmérést 450 ipari menedzser részvételével a Frames közvélemény kutató cég és a Romániai Autógyártók Egyesülete. A megkérdezett vállalati vezetők 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehéz szakképzett munkaerőt találni. A legnagyobb hiány olyan szakemberekből van, akik az ipari robotok, a számítógép vezérlésű forgácsoló gépek (CNC) és más, a termelésben használt automata gépek programozásához értenek.Fotó: Agerpres

A felmérésben résztvevő menedzserek 57 százaléka számára 6-9 hónapot vesz igénybe egy üres állás betöltése, 10 százalékuk pedig 9 hónapnál is többet vár egy-egy alkalmas jelentkezőre. Mindössze 9 százalékot tesznek ki azok, akik egy álláshirdetés megjelenését követően legtöbb 3 hónapon belül találnak megfelelő szakembert.

A megfelelő kompetenciával rendelkező szakemberek hosszú távon való megtartása is problémás, a megkérdezettek 48 százaléka szerint ezek 3-5 évek belül továbbállnak, 8 százaléknak pedig az a tapasztalata, hogy legfeljebb 3 évig tudják megtartani őket.

Ezért a helyzetért a menedzserek 52 százaléka a műszaki oktatást okolja, mely nincs összhangban a munkaerőpiac igényeivel. Sokan hiányolják a tanfolyamok formájában történő képzést, illetve átképzést, 18 százalék pedig úgy látja, hogy egyre kevesebb fiatal szeretne az iparban dolgozni.

„Romániának 100 ezer új ipari alkalmazottra lenne szüksége a gazdaságban zajló mélyreható átalakulás miatt. A manufakturális termelésről a digitális termelésre állunk át, ehhez a folyamathoz pedig dinamikus, képzett, az új technológiákat alkalmazni tudó munkaerőre van szükség” – nyilatkozta az economedia.ro gazdasági portálnak Adrian Sandu, a Romániai Autógyártók Egyesületének főtitkára.

A Eueopean Sector Skills Council adatai szerint az autógyártásban demográfiai gondok is vannak, a dolgozók 23 százaléka ugyanis elmúlt 50 éves. Romániában az ipar még inkább el van öregedve. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az autógyártásban, a vegyiparban és a kohászatban a munkavállalók átlagéletkora 55 év.

Kapcsolódók

Kimaradt?