Nőtt az ipari termelés májusban, de rejtély, hogy mennyivel

Az Országos Statisztikai Intézet 1,1 százalékos növekedést mért, az Eurostat 2,4 százalékosat.

1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában májusban 2021 azonos időszakához képest, legalábbis az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint. Az Európai Unió illetékes hivatala, az Eurostat ezzel szemben 2,4 százalékos növekedésről tud. Mindkét adat szezonálisan kiigazított.Fotó: Pixabay

Bármelyik adat a valós, tény, hogy Románia ezen a téren elmarad az Európai Unió 2,7 százalékos átlagától. Nálunk gyengébben teljesített azonban egy sor fejlett nyugati állam: Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Luxemburgban csökkent az ipari termelés, míg Svédországban csupán 0,8 százalékkal nőtt.   

Az EU-tagállamok közül a bolgár, a dán és a lengyel ipar érte el a legjobb eredményt, 20,2, 17,2, illetve 12,5 százalékkal nőtt a termelésük. Az eurózóna átlaga 1,6 százalék volt.

Az ipar májusi teljesítménye reménykeltő az áprilisihoz képest, akkor ugyanis éves összehasonlításban 7,1 százalékkal visszaesett a termelés. Egyébként az EU és a hazai statisztikusok között április tekintetében sincs egyetértés, előbbi adat az Eurostaté, az INS 6,9 százalékos visszaesést számolt ki.

Ha az INS adatait fogadjuk el hitelesnek, akkor az év első öt hónapjában az ipar teljesítménye 2,4 százalékkal maradt el 2021 azonos időszakától, figyelembe véve a szezonális kiigazítást. Ez főleg három iparág gyenge teljesítményének tudható be: az energetika 5,8 százalékkal, a kitermelő ipar 4,3, a feldolgozó ipar pedig 1,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Májusban a feldolgozó ipar már növekvő pályára állt, a termelése 1,4 százalékkal haladta meg a 2021-es szintet. Az energetika és a kitermelő ipar ellenben továbbra is gyengélkedett, előbbi 3,7, utóbbi 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi teljesítményétől.

Az, hogy az ipar gyengén teljesít nem meglepő, mivel egy sor nagyvállalat, köztük a marosvásárhelyi Azomureș, kénytelen részben szüneteltetni a termelést, a jelenlegi energiaárak mellett ugyanis a termékeik nem lennének versenyképesek a piacon.

Kapcsolódók

Kimaradt?