Tíz százalékot meghaladó éves inflációra számít az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság

A bruttó átlagbér ennél valamivel kisebb mértékben fog nőni a testület véleménye szerint.

Már csak 2,9 százalékos gazdasági növekedésre számít idén az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP). A testület korábban 4,3 százalékos növekedést prognosztizált, a mostani érték ennél harmadával kisebb.Romlanak a kilátások | Illusztráció: Pixabay/mohamed-hassan

A CNSP borúlátóbb lett a külkereskedelmi mérleghiány tekintetében is, 27 milliárd euróról 28,7 milliárdra módosította a várható deficitet. Éves szinten 10,1 százalékos inflációt jósol a bizottság, 2022 végén pedig 9,7 százalékosat. Ez minimális növekedés a korábbi. 9,9 százalékos prognózishoz képest, a jelentőségét főleg az adja, hogy az aktuális előrejelzés a 10 százalékos pszichológiai küszöb fölött van.

A CNSP arra számít, hogy az országos bruttó átlagbér számottevő, azonban az inflációnál kisebb mértékben fog nőni, 9,7 százalékkal, 6 120 lejre.

Sokatmondó, hogy az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság szerint is sokat romlottak Románia gazdasági kilátásai, a testület ugyanis a kormánynak van alárendelve. Most már Adrian Câciu pénzügyminiszter az utolsó optimista, aki még mindig 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, bár ez a jelenlegi körülmények között puszta fantáziálásnak tűnik.

A CNSP 2,9 százaléka egyébként a derűlátó előrejelzések közé tartozik, az elemzők többsége már csak 2 százalék körüli értéket lát reálisnak. Legutóbb a Nemzetközi Valutaalap módosította lefelé a Romániára vonatkozó prognózisát, már csak 2,2 százalékos gazdasági növekedést lát elérhetőnek idén.

Kapcsolódók

Kimaradt?