Szakértő: áfacsökkentéssel meg lehetne fékezni az inflációt

Csökkent a bankok optimizmusa a gazdaság idei kilátásait illetően, azután, hogy kiderült, a 2021-es növekedés elmaradt a várttól.

Általános az egyetértés a szakemberek körében, hogy idén az infláció jelenti a fő fenyegetést a honi gazdaság számára. Amennyiben nem sikerül kordában tartani, az a fogyasztás csökkenését vonhatja maga után, márpedig Romániában a fogyasztás a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje.Egyelőre nem mérséklődik az infláció | illusztráció: Pexels

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint 2021 januárja és 2022 januárja között 8,4 százalékos volt a lej értékvesztése, a Román Nemzeti Bank (BNR) pedig márciusban és áprilisban kétszámjegyű, 11 százalék körüli inflációra számít.

„Rövidtávon a leghatékonyabb lépés a kétszámjegyű infláció megelőzésére az áfacsökkentés volna” – olvasható az ING Banknak a befektetőknek szóló jelentésében. A dokumentum szerint az intézkedés lehet általános körű vagy célzott, mely csak bizonyos gazdasági ágazatokra és termékcsoportokra vonatkozik. A kormányon belül egyelőre nem született döntés az infláció mérséklését célzó intézkedésekről. Az ING szerint idén 8,8 százalékos lesz az éves átlagos inflációs ráta, magasabb, mint tavaly.

Ami a gazdaság alakulásának idei kilátásait illeti, a bankok pesszimistábbak lettek azt követően, hogy az INS által közölt tavalyi növekedési adat jelentősen elmaradt az előzetes várakozásoktól, mindössze 5,6 százalék lett. Ennek hatására az ING Bank 4,5 százalékról 3,2 százalékra módosította a prognózisát, 2023-ra ellenben fenntartja a korábbi 4,5 százalékot, jelentette be Valentin Tătaru, a hitelintézet vezető közgazdásza.

A BCR szintén lefelé módosította az előrejelzését, 4 százalékról 3,2 százalékra. A Raiffeisen Bank szintén bejelentette, hogy a legutóbbi gyenge adatok miatt negatív irányban módosítja a prognózisát, azonban az új számokat még nem hozta nyilvánosságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?