Egy helyben topogott az ipar az év első két hónapjában

Ami azért előrelépés a 2021 szeptembere és decembere közti csökkenéshez képest.

Mindössze fél százalékkal nőtt a hazai ipar teljesítménye 2021 azonos időszakához képest. Ez nagyon gyenge eredmény, figyelembe véve, hogy 2021 januárjában és februárjában az ipar 3 százalékkal visszaesett 2020 első két hónapjához viszonyítva. Mindez azt jelenti, hogy az ipar teljesítménye még mindig több mint 2,5 százalékkal elmarad a 2020-as szinttől.Az ipar továbbra is gyengélkedik | Fotó: Agerpres

Ez az adat egy újabb válságot vetít előre, véli Cristian Pârvan, a romániai üzletembereket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a PIAROM elnöke. „Az ipar egy sor fenyegetéssel néz szembe: ezek közül az első az alapanyagok, a villanyáram és a gáz ára. Az ukrajnai háború masszívan megemelte a költségeket a fémek tekintetében, tonnánként 1 000 euróról 2 ezerre nőtt az ár” – nyilatkozta Cristian Pârvan a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

Elmondása szerint a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkező alapanyagokat máshonnan is be lehet szerezni, azonban az átállás időbe kerül, s nagyobb költségeket feltételez. Megrendelések vannak, azonban az általános drágulás nagy probléma az ipar számára.

Az év első két hónapjában a járműipar 25 százalékos növekedést ért el, ellenben a vegyipar 15, a bútoripar pedig 11 százalékkal visszaesett. Az év első két hónapjában bekövetkezett növekedés, ha szerény mértékű is, mindenképpen előrelépés a 2021 szeptembere és decembere közti időszakhoz képest, amikor az ipar teljesítménye 1,1 és 9 százalék közti mértékben csökkent.

Az ipar a romániai gazdaság egyik legfontosabb ágazata, a bruttó hazai termékhez (GDP) körülbelül 20 százalékkal járul hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?