Fogkrém- és szappangyár sincs Romániában

Ipari léptékű fogkrém gyártás Brassóban volt, 2008-ban szüntették meg a gyárat, amit azóta le is bontottak.

Egy átlagos romániai lakos évente két tubusnál kevesebb fogkrémet használ el, amivel utolsó helyen állunk az Európai Unióban. Bár a termék előállítása nem igényel csúcstechnológiát, az országban egyetlen igazi fogkrém gyár sincs, a hazai gyártók minimális termelési kapacitással rendelkeznek.Importból származik a Romániában eladott fogkrém | Fotó: Pixabay

A hipermarketek polcain több tucat féle termék közül lehet választani, azonban ezek, szinte kivétel nélkül, multinacionális vállalatoktól származnak. Az Euromonitor piackutató cég adatai szerint a szájápolási piac éves forgalma 70 millió euró körül van. Az eladások tekintetében hosszú éveken át a Colgate-Palmolive vezetett, azonban 2019-ben letaszították a trónról az amerikai nagyvállalatot. Azóta a brit GlaxoSmithKline (GSK) a piacvezető, mely több márkával (Aquafresh, Sensodyne, Parodontax) is jelen van a piacon. A dobogóra a szintén amerikai Procter&Gamble fér még fel, a Blandameddel.

Nem is olyan rég, Romániának volt fogkrém gyára, sőt, saját fogkrém márkája is, a Super Cristal, melyet főleg a kisjövedelműek kedveltek, A brassói gyár a Colgate-Palmolive tulajdonában  volt, mígnem 2008 a cégvezetés a bezárása mellett döntött.

A hazai szappangyártás még régebben szűnt meg, s ugyancsak a Colgate-Palmolive nevéhez fűzödik. A multinacionális vállalat a 90-es években vásárolta meg a bukaresti Stela üzemet, ahol szilárd szappant gyártottak, majd 2014-ben bezárta, a helyén jelenleg áruház áll. Szappankészítő manufaktúrák léteznek, folyékony szappant pedig ipari mennyiségben is állítanak elő az országban. Románia egyébként a szappanhasználat terén is a kullogók közé tartozik az EU-ban. A koronavírus-járvány kitörése előtt a hazai piac éves forgalma 200 millió lej körül volt, időközben minden bizonnyal nőtt.

Elnézve a Colgate-Palmolive pénzügyi eredményeinek az alakulását, nem tűnik jó döntésnek a két üzem bezárása. 2008-ban, amikor a vállalat teljesen megszüntette a termelést Romániában, 261 millió lej volt az árbevétele, a nyeresége pedig 41 millió. 2013-ra a bevételek 240 millióra csökkentek, a profit pedig 5,7 millióra zsugorodott. 2020-ban 307,6 millió lej volt a cég árbevétele, figyelembe véve az inflációt, mennyiségileg minimális mértékben nőttek tehát az eladások. A nyereség 6,3 millió lej volt, 15 százaléka a 2008-as értéknek, amikor még termelt Romániában a Colgate-Palmolive.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?