Átalakuló gazdaság: az informatika súlya nő, az iparé csökken

Idén a mezőgazdaság is húzóágazat volt, köszönhetően a kedvező időjárásnak.

6,7 százalékra nőtt 2021 harmadik negyedévében az informatika hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP), derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. Egy évvel korábban még csak 6,1 százalék volt az ágazat részesedése, 2019 harmadik negyedévében 5,2, 2018 azonos időszakában pedig 4,7 százalék. Ez azt jelenti, hogy három év alatt 45 százalékkal nőtt az IT hozzájárulása a bruttó hazai termékhez.A járvány sem törte meg az IT lendületét | Fotó: Agerpres

Az ipar ellentétes pályát futott be ebben az időszakban. 2018 harmadik negyedévében még 24,2 százalékát adta a GDP-nek, ami egy év alatt 22,1 százalékra, 2020-ra 21, 2021 harmadik negyedévére pedig 19,6 százalékra csökkent. Mivel a romániai ipar októberben és novemberben is gyengén teljesített, visszaesett a termelés, valószínű, hogy év végére tovább csökken az ágazat hozzájárulása a GDP-hez.

Az építőipar súlya csökkent a GDP-n belül tavalyhoz képest, 5,5 százalékról 5,2 százalékra, a kis- és nagykereskedelemé, szállításé, raktározásé, vendéglátó- és szállodaiparé ellenben nőtt, 15,6-ról 16 százalékra. Ez utóbbi kategória egy négy éven át tartó kisebb hullámvölgy után visszakapaszkodott a 2017-es szintre.

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat 9,8 százalékát adta a GDP-nek, ami hatalmas növekedés az egy évvel korábbi 7,2 százalékhoz képest. Ennek az elsődleges oka az, hogy 2020 katasztrofálisan gyenge év volt, mivel az aszály tönkretette a termés jelentős részét, 2021 viszont nagyon jó évnek bizonyult a mezőgazdaság számára, nagyok voltak a hozamok.

Az informatika 6,7 százalékos GDP-részesedését 212 ezer szakember állította elő, míg az ipar közel háromszoros részesedését hatszor annyi dolgozó. A szakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező években tovább fog nőni az informatika súlya a gazdaságon belül és az ágazatban dolgozók száma is emelkedni fog.

Kapcsolódók

Kimaradt?