Európa-szerte nőtt novemberben az ipari termelés, Romániában csökkent

Az összes többi, egykori szocialista országban javult az ipar teljesítménye.

Novemberben is folytatódott a román ipar mélyrepülése, a teljesítménye 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, annak ellenére, hogy 2020 sem volt jó év. Az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat adatai szintén a termelés csupán öt tagállamban csökkent: Franciaországban 0,2, Németországban és Luxemburgban 2,5, Máltán pedig 7,8 százalékkal.Gyengén muzsikál az ipar újabban | Fotó: Agerpres

Egy sor EU-tagállamban kétszámjegyű volt a növekedés: Litvániában 17, Lengyelországban 15,3, Bulgáriában 13,3, Szlovéniában 10,1, Dániában pedig 10 százalékos. Magyarországon 2,1 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbi szintet. Meglepően jó, +4,3 százalékot produkált Szlovákia, annak ellenére, hogy iparát a mikrochip-hiány miatt válságban levő autógyártás dominálja.

A közel 1 százalékos csökkenés előrelépés az októberi -6,6 százalékhoz képest, mely a legrosszabb adat volt az egész Európai Unióban.  

A hazai ipar termelésének a csökkenéséhez hozzájárult a microchip-krízis és az is, hogy a legfontosabb külkereskedelmi partnerünknek számító Németországban szintén csökkent az ipar teljesítménye, akárcsak a harmadik számú partner, Franciaország esetében. A német- és a francia piacra irányuló romániai export legnagyobb tételét az ipari termékek adják.

Kapcsolódók

Kimaradt?