Munkaerőhiány - uniós viszonylatban Románia nagyon is jó helyzetben van

Az Európai Unióban kizárólag Bulgáriában alacsonyabb a betöltetlen állások aránya, mint nálunk.

A romániai üzletemberek folyamatosan panaszkodnak a súlyos munkaerőhiányra, azonban uniós viszonylatban fölöttébb kedvező helyzetben vagyunk. Az Eurofound Alapítvány adatai szerint 2022 harmadik negyedévében a hazai állásoknak csupán 0,9 százaléka volt betöltetlen. Ennél csupán Bulgáriában volt kedvezőbb a munkaerőpiaci helyzet, ahol a mutató 0,8 százalékon állt.Fotó: Agerpres

Romániában stabilnak nevezhető a munkaerőpiac: 2021 harmadik negyedévében 1 százalék volt a betöltetlen állások aránya, 2013 azonos időszakában pedig 0,8 százalék.

A munkaerőhiány mértéke nagyon változó tagországonként. Az Európai Unió átlaga 2,9 százalék volt 2022 júliusa és szeptembere között. Ez jelentős romlás az egy évvel korábbi 2,4 százalékos adathoz képest.

A munkaerőhiány az osztrák, a belga és a holland gazdaságot sújtja leginkább, ahol a munkahelyek 5, illetve 4,9-4,9 százaléka vár arra, hogy valaki betöltse őket. A helyzet mindhárom országban romlott az egy évvel korábbihoz képest.

Az egykori szocialista országok közül Csehországban és Szlovéniában van a legnagyobb hiány dolgozókból, 4,5, illetve 3,1 százalék az üres állások aránya. Magyarország is elég rosszul áll, ráadásul ott még nőtt is a betöltetlen munkahelyek száma aránya, 2,5-ről 2,8 százalékra.

Az Eurofound Alapítvány tanulmányából kiderül, hogy 2013 óta valamennyi EU-tagállamban súlyosbodott a munkaerőhiány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?